Vi värnar Sveriges alliansfrihet och säger nej till NATO!

3 mars, 2013

Image

Socialdemokraterna som också bär ett ansvar till den utveckling som varit till dit vi står i dag vad gäller svensk försvarsförmåga, hävdar att de vill värna vår alliansfrihet och ställer sig kritiska till medlemskap i NATO. Socialdemokraternas motivering till detta är att de litar på EU:s diplomatiska förmåga och Lissabonfördragets solidaritetsförklaring.

Solidaritetsförklaringen i EU innebär att vi är skyldiga att ge stöd om ett annat EU-land skulle bli angripet och att vi förväntar oss detsamma om Sverige skulle bli angripet.

Vi anser det motsägelsefullt att tala om vikten av alliansfrihet om man inte samtidigt talar om riskerna med vad en implementering av solidaritetsförklaringen kan innebära för Sverige, och dess alliansfrihet.

Givetvis ska vi visa solidaritet med vårt närområde på olika sätt om det skulle bli drabbat av en kris eller ett angrepp men det måste vara upp till Sverige att göra en bedömning från fall till fall. Som det är nu är det väldigt oklart vad solidaritetsförklaringen i praktiken innebär.

Om Turkiet blir medlemmar i EU är det då Sveriges skyldighet att ingripa om Turkiet hamnar i konflikt med exempelvis Iran eller Irak? I motsatt förhållande är det också mycket oklart vilken garant till säkerhet för Sverige som denna solidaritetsförklaring innebär, men det är till den som Socialdemokraterna sätter sin tilltro vad gäller Sveriges försvarsförmåga.

I sammanhanget är det värt att påminna om att utrikesutskottets övriga partier har uttalat att Sveriges närområde numera utgörs av EU:s yttre gränser inbegripet grannskapsområdena, vilket gör oss ansvariga för stäppområden i Centralasien och öknar i Sahara.

Sverigedemokraterna som är positivt inställda till ett nordiskt försvarssamarbete anser att vårt viktigaste närområde fortfarande består av våra grannländer främst i Norden och Baltikum. Mellan de nordiska länderna anser vi att den solidaritetsförklaring som finns snarare behöver stärkas och konkretiseras.

Vi är det enda parti som på allvar vill värna Sveriges försvar och också skjuter till resurser för det. SD lägger 20 miljarder mer på försvaret än regeringen i fyraårsbudgeten.

Vi vill också värna Sveriges alliansfrihet, motsätter oss både medlemskap i NATO och en utveckling inom EU som skulle innebära en gemensam krigsmakt.

Svensk säkerhetspolitik och svenskt försvar är en av statens kärnuppgifter och det duger helt enkelt inte att den högste representanten för Sveriges regering kallar försvaret för ett särintresse. Det faktum att enskilda regeringsföreträdare gör ofinansierade utspel ändrar inte på detta.

Julia Kronlid (SD) ledamot av Utrikesutskottet

2 Responses to “Vi värnar Sveriges alliansfrihet och säger nej till NATO!”

  1. peter Says:

    Jag följer SD;s försvarspolitik med intresse.

  2. mopsen Says:

    För att åka med NATO-bussen krävs biljett. Den kostar 2 % av BNP. Nu lägger vi blott 1,2%. NATO kommer att kosta många miljarder.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: