Norge moderniserar – Sverige bör följa

15 juni, 2012

Image

Det verkar ha undgått svensk media att det norska försvaret satsar hårt på att modernisera sin materiel, främst då den materiel man införskaffade på  80/90 talet och som nu måste ersättas eller moderniseras för att kunna hänga med i utvecklingen. 

Det norska försvaret förfogar idag över 103 st CV-9030 NO av de 104 levererade, tillverkade av BAE Hägglunds. Ett fordon träffades av en vägbomb och avskrevs som total förlust. 

Norge testade för ett par år sedan Bärgningsbandvagn 90A med stor framgång. Denna vagn plus ett antal till specialversioner kommer köpas in så den norska stridsfordonsparken slutar på 146 CV-90. Man kommer bl.a. byta ut vagnens 30mm automatkanon mot den grövre 35mm. 

Norge förfogar över likartad materiel som vi, man har tex M-113 där vi har PBV 302. Norrmännen diskuterar nu ersättare där bla CV- 90 tagits upp i trupptransportversion medans regeringen anser att BVS 10 MKII och Patria AMV duger som ersättare. 

Man förfogar även över 52 st Leopard 2A4NO stridsvagnar som är snarlik våra förrådställda Strv 121. Man nyttjar i dagsläget 25 st. Även dessa finns det planer på att livstidsförlänga alternativt köpa nya vagnar.

Sverige bör följa efter detta exempel att redan nu börja planera för att ersätta alternativt renovera befintliga system.  Merparten av vår tunga materiel kommer att behöva ersättas inom en väldigt snar framtid. 

Frågan är, varifrån ska medlen tas och behövs dessa system då den inslagna vägen verkar ligga på lätta förband?

Denna blogg kommer göra en analys över vår materiel samt våra nordiska grannländers planer för att tackla samma problem.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/fd/aktuelt/nyheter/2012/storste-investering-i-haren-gjennom-tide.html?id=685058

//Riksregaliet

2 Responses to “Norge moderniserar – Sverige bör följa”

 1. Anonym Says:

  Vi har väll inte kvar några Strv 121? Dom är väll nu återlämnade till Tyskland och några blev Ingbv 120?

  Jag tycker Sverige borde modernisera alla våra Strv 122 och Strf 90 till senaste tekniken. Alla borde också användas i förvar av Sverige över hela landet. Man borde ha kunnat samordna det här med norrmännen.

  Bvs 10 och Patria AMW är bra fordon som ska finnas i våran Försvarsmakt men jag tror också CV90 Armadillo vore ett bra komplement till en del förband.

 2. riksregaliet Says:

  Nej, De ska eventuellt återlämnas för försäljning till Singapore. Under tiden står de kvar i Sverige. ett antal skall bli brobandvagnar också och ett fåtal till museum samt ett antal som reservdelar.

  Planer finns på en Remo av strv 122, strf 90 men medel saknas. Ja, Bvs 10 där man kommer ha 200 vagnar totalt av kommer vara ett komplement men vi behöver enl mig en ny Pbv för att ersätta pbv 302, 401.

  Norge har en remo på gång för sina Leopard 2A4NO


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: