Ingebrikt Sjövik – en moderat av den gamla sorten? (UPPDATERAD)

31 oktober, 2013

Image

UPPDATERING: Ingebrikt Sjövik har själv hört av sig i kommentarsfältet och uppger sig vara felciterad på vissa punkter. Läs gärna kommentarerna för att ta del av hans påpekanden. 

Ingebrikt Sjövik, officer vid försvarsmaktens högkvarter och medlem i Gärdesmoderaterna höll idag en föreläsning vid Stockholms universitet med titeln ”VAD HÄNDER MED FÖRSVARET?”

Sjövik kandiderar till Riksdagen och har kommit in i debatten lika oväntat som en moderat budgetförstärkning då Sjövik inte har lika stor pensel för skönmålningen av försvaret som Cecilia Widegren (försvarsberedningens ordförande) eller Karin Enström (försvarsminister).

Föreläsningen inleddes med att berätta att EU är en icke fungerade enhetpå försvarsområdet, något som flera av försvarsdebattörerna säkert samtycker med. Vidare gick man vidare med att diskutera internationella konflikter och tog exempelvis upp Tjetjenien samt Rysslands inkompetens och försvarsstrategi i området. Att FN har visat sig helt värdelösa under internationella konflikter nämndes också.

Rysslands övning Zapad med 70 000 soldater var en ren styrkedemonstration och något som hotar oss i väst var det något som Sjövik gick på om, vilket är något helt annat än vad man hör i dagligt tal från de moderata proffsmålarna. Detta är något som välkomnas bland oss försvarsvänner men är säkert något som irriterar ledande moderata politiker.

Sjövik påstod bl.a. att ”på 80-talet låg försvarsbudgeten på 3% och idag ligger den knappt på 1,3-1,4%” vilket dock är ett mindre sakfel. Vi ligger idag neremot 1,1 % av BNP, lägst i Norden och då försvarsministern säger:

Det är Försvarsmaktens ansvar att inom ram för tilldelade medel avdela personal och bemanna förbandet så att ansatt beredskap kan upprätthållas och uppgiften lösas. Det gäller även under det att materielsystem omsätts genom avveckling, ombyggnation eller anskaffning.

… så kan man enbart drömma om att alliansen skjuter till mer pengar, något som SD har redogjort för här.

Sjövik sa också att ”Försvarets högsta uppgift är att försvara vårt land” och kanske mer skarpa uttalanden var ”Insatsförsvaret var en fluga”. Detta uttalande med tydligheten om att Sverige behöver ett värnpliktsförsvar, ett anpassat försvar behöver båda anställda soldater och värnpliktiga.

Ska vi tolka detta som att Sjövik vill ha ett existensförsvar av Sverigedemokratisk modell? Kommer Sjövik då verka för detta inom sitt parti och stödja SD-motioner ihop med S om värnplikt?

En sak är säker, han har med dessa uttalanden gjort sig ovän med den moderata partiledningen som ser sådana åsikter som gamla och mossiga. Minns statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande i kammaren:

Under hans sju år som statsminister har bara ett enda parti begärt mer pengar till Sveriges försvar – Sverigedemokraterna.

– Varken i regeringen eller i riksdagen finns det partier som oroat sig över resursbrist i försvaret, mer än Sverigedemokraterna

Sjövik kommentar om Sverigedemokraterna var att vi vill ta en paus i de internationella insatserna och satsa på det nationella försvaret – utan att lägga någon värdering i det. Vidare  sades att Sverige måste ha en militär förmåga på Gotland pga dess så extremt fördelaktiga läge mitt i Östersjön. Detta är klarspråk som inte har hörts sedan Anders Björcks tid.

Sjöviks åsikt om NATO var ”Ett NATO medlemskap är tyvärr ett nödvändigt ont om vi vill ha ett modernt teknologiskt försvar”.

Något som vi kommer ha anledning att återkomma till i ett längre inlägg framöver.

Avslutningsvis innan en kort frågestund avslutade Sjövik med att ”Svenskt försvar behöver blocköverskridande samarbeten på lång sikt.” Då SD ser ut att bli tredje största parti så kan man kanske hoppas att Sjövik vid ett inträde i Riksdagen tar sitt ansvar och samarbetar med SD.

Slutligen verkar Ingebrikt Sjövik vara en gammal moderat med sunda konservativa värderingar. Han ser saker för vad de är och är påläst. Han går emot sitt eget parti i frågan om personalförsörjningen och budgetnivån, där han på en fråga svarade att ”Man bör skjuta till 30-40 miljarder kr per år.” Notera, kära läsare, att detta är ungefär på samma nivå som Sveriges EU-avgift kostar oss. Dock saknades tydligheten varifrån dessa pengar ska tas. Sjövik verkade  även vilja se 5-7 brigader med 5000 man i varje, något som är snarlikt vårt förslag.

Vi önskar Sjövik lycka till, han har en hård motvind emot sig och efter dessa tydliga och behövliga uttalanden kommer nog orkanvindarna att blåsa upp. Men glöm inte:

”Hur än stormen viner, bakom molnen solen skiner”

Låt oss hoppas att detta gäller vår försvarspolitik också.

Image

14 Responses to “Ingebrikt Sjövik – en moderat av den gamla sorten? (UPPDATERAD)”

 1. Ingebrikt Sjövik Says:

  Tack för deltagande idag på min föreläsning. Jag måste dock kommentera ett par sakfel.

  1. Ryssland visade sig inte kunna hantera Tjetjenienkrisen på ett lämpligt sätt vilket resulterade i att det ”ryska hotet” mot Sverige avtog och inte längre var lika aktuellt. Dock, har Ryssland visat sig i Georgienkrisen som en aktör att åter räkna med. Att Ryssland är värdelöst har jag inte sagt.

  2. EU är inte ”kass”. Däremot så har Europa visat sig icke handlingskraftiga i och med balkankonflikten. EU:s militära förmåga utvecklas i en positiv riktning. Exempel på detta är EUTM, EUNAVFOR etc. Detta är något Sverige måste vara med och delta i.

  3. Jag har aldrig sagt något annat än att dagens svenska försvarsanslag är knappt 1,2% av BNP.

  4. NATO är inte ett nödvändigt ont. Däremot måste Sverige ställa sig frågan om vi ska satsa mer på ett svenskt försvar. Är svaret nej så måste vi få stöd någonannan stans ifrån och då är Nato ett alternativ.

  5. Att vi ska skjuta till 30-40 miljarder per år hade troligtvis resulterat i att vår ekonomi skulle kollapsa. Jag har inte sagt det.

 2. Peter Says:

  Skulle vår ekonomi kollapsa om vi sköt till 30-40 miljarder? Knappast Ingebrikt.

  I Alliansens senaste budget så fann man 12 miljarder för skattesänkningar. Dessutom så väntas tillväxten nästa år öka med 2,5% och 3,6% år 2015. Pengar finns med andra ord. Det handlar om prioriteringar och inget annat.

  Peter

  • Ingebrikt Says:

   Jag förstår inte hur vi skulle ha råd att skjuta till 30-40 miljarder varje år, det är en omöjlighet.

   Däremot måste vi titta på ökade anslag i syfte att parera för inflation, personal, anförskaffning av nya system och framförallt övningsverksamhet.

   • Riksregaliet Says:

    2 % av BNP är ingen omöjlighet, det hade vi senast 2001. Detta skulle innebära en dubblering av dagens anslag per år. Givetvis skulle man kunna genomföra detta om man prioriterar bort andra saker som ex:
    Annat bistånd än UNHCR -32,6
    (till FNs rek 0,7 % av BNI)
    Slopad ungdomsrabatt -55,1
    (ineffektiv)
    Återställd generell arb.avg -33,2
    (sänkningen med 1% ineffektiv)
    Återställd restaurangmoms -19,2
    (ineffektiv)
    Återförande medel stabiliseringsfonden
    -10
    (bankernas egen avgift dubblas)
    Ej kapitalhöjning Europeiska investeringsbanken -2,5

 3. jan-olov Says:

  Ingebrikt

  Jag var inte där men av de redigerade kommentaren så framgår ändå att du ger mycket positiva besked.
  Du blir en välbehövlig förstärkning för Moderaterna och svensk försvarspolitik.
  Hoppas att du befinner dig i Sveriges Riksdag

  Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

 4. Bertil Malmberg Says:

  Hej’

  Jag råkar känna Ingebrikt något från hans tid som informationschef på Ubåtsflottiljen för ett par är sedan. Jag uppfattar honom som bra Karl. Hans åsikter i försvarsfrågan verkar, inte förvånande, ligga nära våra.

  Bästa hälsningar

  Bertil Malmberg

  2013-10-31 13:50 skrev Lantvärnet:

  > Riksregaliet posted: ”Ingebrikt Sjövik, officer vid försvarsmaktens högkvarter och medlem i gärdesmoderaterna höll idag en föreläsning vid Stockholms universitet med titeln ”VAD HÄNDER MED FÖRSVARET?” .Sjövik kandiderar till Riksdagen och har kommit in i debatten lika oväntat” > >

 5. TRIDENT Says:

  Det är bara att önska lycka till…
  Att propagera för särintresset rikets försvar inom de nya moderaterna är som att pissa i motvind av orkanstyrka!

  Hela pinnochioklubben med f.d. turistvärdinnan Widegren i spetsen kommer att gå i spinn i sina försök att sprida lögnerna om alltings förträfflighet.

  Själv kommer jag inte att rösta på moderaterna förrän det förljugna anhanget försvarspolitiker – Forsell, Enström, Widegren m.fl. har blivit arbetslösa, med lite tur kanske den utrensningen kommer redan efter kommande moderata katastrofval.

  Med tanke på att de nymoderata försvarspolitikerna helt ogenerat ljuger som en häst travar funderar åtminstone jag om det ljugs lika friskt av nymoderater inom andra områden. Det Enström, Forsell, Widegren ägnar dig åt har med råge passerat anständighetsgränsen. De verkar dessutom tro att röstboskapen – förlåt – väljarna är genuint korkade. Något som med största sannolikhet kommer att straffa dig, för nu blåser det orkan runt korthuset IO 14, och kapten Enströms 500 miljonersbesparing har ryckt undan den redan ostadiga grunden…

  Vi får vara tacksamma om det kommer att finnas soldater att bemanna högvakten de kommande åren…

 6. markus Says:

  F.n va härligt total fri tolkning om vad som sägs.
  SD ni ger lika gott och seriöst in tryck som MP…

  Helvete va jävla trött man blir på dagens politiker.

  • Riksregaliet Says:

   Det var den tolkningen som gjordes på plats, Herr Sjövik har inkommit med en replik, gott så. SD intryck i försvarsdebatten har märkts, delvis för att vi belyser problemen för vad de är och delvis för vi har ett rejält förslag till lösning. Vi välkomnar Sjöviks initiativ givetvis men likt Peter Hultqvist kan han få svårt att genomföra det han vill.

   • markus Says:

    Missvisande information tycks va vanligt på högerflaken.

    Vad är det som säger att det skulle va så mycket enklare för er att genomföra den budget höjning som ni pratar om nu ?

   • Riksregaliet Says:

    Vi har valt att prioritera andra områden än ex regeringen, att höja budgeten med 1 % av BNP är högst realistiskt och något som vi måste göra om vi ska ha ett trovärdigt försvar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: