Skärp kraven på sökande till Försvarsmakten

18 oktober, 2013

På Försvarsmaktens hemsida kan man läsa att ”Försvarsmakten finns för att skydda Sverige och försvara landets frihet. Försvarsmakten är Sveriges verktyg för att försvara Sveriges gemensamma värden, bevaka Sveriges gränser och finnas med vid insatser för att bevara och tvinga fram fred.”

De två grundläggande kraven för att genomgå grundläggande militär utbildning (GMU) är att man skall vara svensk medborgare (dubbla medborgarskap accepteras) och att man skall ha fyllt som lägst 18 år vid ansökningstillfället.

Man kan med fog ifrågasätta att man tillåter dubbla medborgarskap vid tjänstgörande i den svenska försvarsmakten. Ponera att en soldat med dubbla medborgarskap hamnar i en konflikt mellan Sverige och den andra staten, i vilken soldaten också är medborgare i. Var kommer soldatens lojalitet att ligga? Hos Sverige eller den andra staten? Risken är överhängande att man bygger in femtekolonnare i den svenska försvarsmakten genom att tillåta dubbla medborgarskap. Detta riskerar att utsätta svenska soldater, svenska folket och hela Sverige för fara.

Att endast ha krav på svenskt medborgarskap är tyvärr heller ingen garant idag. Sverige ställer, i jämförelse med många andra EU-länder, väldigt låga krav för erhållande av medborgarskap.  Det har näst intill blivit lika lätt att erhålla svenskt medborgarskap som att erhålla ett medlemskap i en allmän förening. Det svenska medborgarskapets betydelse har därför kraftigt urholkats och många gånger tilldelats människor som bevisligen inte känt någon lojalitet till Sverige eller haft någon ambition att bidra till samhällets bästa.

Ett grundläggande krav på svenskt medborgarskap skall vara att man varit bosatt i landet i minst tio år och under denna tid ha uppvisat anpassningsvilja och motivation att bidra till det gemensamma. Genom ett obligatoriskt medborgarskapstest skall man också visa att man tagit till sig det svenska språket och skaffat sig grundläggande kunskaper om svenskt samhällsliv. Därtill skall man också underteckna en deklaration där man bekräftar sin lojalitet med Sverige och förbinder sig att respektera svenska lagar och övriga samhällsregler.

Så länge man inte ändrar och skärper kraven på erhållande av svenskt medborgarskap bör Försvarsmakten i sina grundläggande krav begära att den som söker till GMU är:

 • Svensk medborgare (dubbla medborgarskap accepteras ej).
 •  

 • Varit bosatt i landet i minst 10 år och under denna tid uppvisat anpassningsvilja och motivation att bidra till det gemensamma.
 •  

 • Undertecknat en deklaration där man bekräftar sin lojalitet med Sverige och förbinder sig att respektera svenska lagar och övriga samhällsregler.

Utöver detta skall den sökande uppfylla de övriga krav som idag ställs för att söka till GMU.

Jag har därför till riksdagen motionerat om en skärpning av kraven på sökande till Försvarsmakten.

Björn Söder (SD)
Suppleant i försvarsutskottet

9 Responses to “Skärp kraven på sökande till Försvarsmakten”

 1. jan-olov Says:

  Tycker att punkt 1 är bra.Du pekar på ett problem som skulle kunna uppstå.
  Pkt 2 och 3 måste väl ändå vara kopplat till kriterier för att uppfylla själva medborgarskapet?
  Så uppfyller du kriterier för medborgarskap då kan man väl knappast begära att en anpassnings och lojalitetsförklaring därutöver för just den gruppen?
  Vi har ju en soldaterinran idag.Den uppfyller ju det du efterfrågar
  och gäller alla oavsett om du är född i Sverige eller flyttat in fått medborgarskap och valt och kommit in i GMU.
  Jag vill inte att vi delar upp Sverige.

  Kn Jan-olov Holm Hemvärnsbefäl

 2. Kristoffer L Says:

  Nej, inte ännu mer utav byråkratiska krångligheter.

  Kom med ett mera genomtänkt förslag SD. Det här skulle vara lite att sila mygg och svälja kameler. Det finns gott om riktiga problem att lägga energi på tycker jag.

  Att Sverige exempelvis har kaga krav på medborgarskap, om det nu stämmer, är inte försvarsmaktens fel och ansvar. Det är i så fall ett problem för sig som statsmakterna och dess folkvalda företrädare får lösa (förslagsvis genom skärpta medborgarkrav i så fall).

  Är man medborgare så är man! Då ska samma rättigheter och skyldigheter gälla, även ifall mamma råkar vara född i Norge eller Finland. Om vi börjar tumma på dessa principer, vad finns då kvar att försvara?

  Vad ska man göra med alla de som redan nu är arbetar i försvaret och som har dubbelt medborgarskap? Borde inte detta förslag, om det vore seriöst gälla för anställda i en hel del andra myndigher också, och vad skulle konsekvenserna bli för samhället i så fall?

  Gå hem och fundera en stund till Björn Söder.. Medborgarskap och den nedärvda essens som ”etnisk tillhörighet” innebär (ironi) har hittils i historen inte hindrat överlöperi eller femtekolonnare från att begå illdåd!

 3. Anders Says:

  Till Jan-Olov vill jag säga: Sverige är idag uppdelat, vare sig du vill det eller ej. Och, det är inte de sk ”etniska” svenskarna som delat.

  Anders

  • jan-olov Says:

   anders

   Jo du har ju förstås rätt i att de är uppdelat idag men de jag menade var att jag vill inte ha det så och framförallt inte ytterliggare öka uppdelningen.
   Tvärtom måste vi hitta lösningar som får ihop Sverige igen.


 4. Jan-Olov: Du missade följande skrivning;

  ”Så länge man inte ändrar och skärper kraven på erhållande av svenskt medborgarskap…”

  Dvs, om man inte ändrar kraven för medborgarskap så skall det åtminstone gälla som krav för anställning i FM.

  • jan-olov Says:

   ok Martin tack. Den formuleringen missade jag och den bör då skärpas så att vi sedan kan behandla alla lika oavsett bakgrund.

   jan-olov


 5. Detta är något av det dummaste jag läst. Jag har dubbelt medborgarskap och har genomfört värnplikt här i Sverige. Jag kan inte tänka mig att Finland skulle invadera Sverige så jag därmed skulle utgöra en säkerhetsrisk.
  Att samtliga med dubbelt medborgarskap skulle utgöra någon sorts dubbelagenter är befängt. Säkerhetskontroller genomförs och det är fullt möjligt att sortera bort de man inte vill ha. Oavsett antal medborgarskap. Om det är så jätteviktigt kan man förbjuda andra medborgarskap helt och hållet, som Estland och Norge exempelvis.

 6. Markus Says:

  dumheten i detta inlägg har redan sagts.. heller hårdare koll om man s någon extremistisk gruppering T.ex. nazistisk eller muslimsk.

 7. Markus Says:

  symptiserar med *


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: