Studiebesök vid Ronnebys och Karlskronas respektive garnisoner

11 oktober, 2013

1255176_237951216355708_1739264402_n1

Dagen innan Jimmie Åkessons sommartal besökte  Mikael Jansson och Sverigedemokraternas försvars och säkerhetspolitiska råd, SFSR   Ronneby garnison. Vi mottogs på bästa sätt och fick en både intressant och trevlig upplevelse. De förband vi besökte var F17 Kallinge, 3: e helikopterskvadronen, 1:a Flygbasbataljonen. Det övergripande intrycket är att hela försvaret lider av stor resursbrist men också att försvaret lyckas leverera det mesta och bästa möjliga det trängda läget.

Eftersom inte F7: s två divisioner Gripen inte är krigsplacerade så har vi bara sammanlagt fyra divisioner Gripen i den avskräckande tröskeln mot fientligheter mot svenskt territorium. I fredstid är pressen också stor avseende incidentberedskapen. Rysslands ökande aktiviteter i Östersjön med bland annat nattliga företag nära territorialgränsen gör att F17 i hög grad är sysselsatt med detta, utbildning och annat blir därmed lidande. SD: s förslag att öppna F16 och därmed tillföra två till divisioner framstår som ytterst behövligt i denna ansträngda situation. Likväl är det vår åsikt att F7: s divisioner ska krigsplaceras.

Basbataljonen fick vi veta var kraftigt underbemannad, särskilt är det de tidvisa kontrakterade som är för få. När vi talade med R3-plutonen så framgick det att utbildningen blev ineffektiv på grund av för få deltagande. Däremot läste R3-plutonen sina uppgifter väl utifrån sina förutsättningar.

Helikopterflottiljen väntade på sina nya Helikopter 14 som ska ersätta Helikopter 10 Superpuma. Då ubåtsjakts förmågan är i princip borta och regeringarna har bortprioriterat frågan ser vi det att det är av yttersta vikt att återtagande av ubåtsjaktförmåga påbörjas. Till de 5 hkp 14F finnes idag inget vapenpaket beställt och antal helikoptrar är för få förhållande till operativt behov. Här skulle förslagsvis fler hkp 14E modifieras till F-version och beställa sensor och vapenpaket iform av ex ny lätt torped men även se över att kunna bära ex Rb 17 Hellfire. Ett annat alternativ SD har undersökt är anskaffning av  12 st MH-60R Seahawk, som nu Danmark funderar på att anskaffa. Då helikoptern delar reservdelar med hkp 16 Blackhawk  så skulle vi få  bra synergi effekt och ha ett nordiskt land att samarbeta och öva med. Det stärker det nordiska samarbetet.

 1239647_564204690306051_1853960547_n

Vår främsta marina expert och sakkunnige , kommendörkapten Bertil Malmberg ombord ubåten HMS Halland.

Dagen efter Åkessons sommartal besökte Mikael Jansson och Richard Jomshof samt rådet Karlskrona Garnison. Vi hade äran att träffa förbandscheferna och se verksamheten i de flesta förbanden: Marinbasen, Första Ubåtsflottiljen, Tredje Sjöstridsflottiljen och Sjöstridsskolan.

När vi hörde om Marinbasens förutsättningar återkom det som särskilt för marinen att man har så enheter jämfört med de andra försvarsgrenarna, det är alltså extra viktigt att hålla utrustningen i gång och ute på sjön. Förr när Sverige hade fler marinbaser så fanns den taktiska ledningen av sjöstridskrafterna ute på marinbaserna, idag finns den centralt på Marintaktisk stab. Bristerna finns i att det är för få enheter av varje fartygstyp, det blir ingen kritisk massa i underhållet. Än värre är dock att det bara finns en besättning per fartyg och ibland inte ens det. Marinens dyra och effektiva fartyg utnyttjas därför inte till fullo. Marinens anslag måste alltså öka om inte försvarsgrenen ska råka ut för kollaps inom några år. Antalet ubåtar bör öka, inte minst därför att bästa verktyget för att finna fientliga ubåtar är egna ubåtar. De svenska klasserna är dessutom av absolut världsklass och ytterst svåra att finna beroende på stirlingmoterna och stelthteknik.

Dykskolan och sjöstridssimulatorerna imponerade när vi besökte Sjöstridsskolan . Materielen man förfogar över är i världsklass, dock är även här bristen på personal väldigt stor och värdefull kompetens riskeras att förloras. Flertal kurser har ställts in som ett resultat av detta.

Sammanfattningsvis var besöken mycket givande och man beskrev läget som det är  utan politiska filter.  Sverigedemokraterna jobbar ständigt med att förändra och förbättra den rådande försvarspolitiken i Sverige och besök och dialog ser vi som ett utav de främsta verktygen. Försvaret är inte ett särintresse utan ett riksintresse som måste stå över politiskt käbbel. Vi avsätter därför 24 miljarder kr över 4 år , med 3 miljarder kr redan 2014 i vår budget för att påbörja att  åtgärda de brister vi har inom personal, materiel och brist på övningar.

Annonser

2 Responses to “Studiebesök vid Ronnebys och Karlskronas respektive garnisoner”

  1. jan-olov Says:

    Mikael,

    Flera konstruktiva förslag både förbandsättning av F7 flygande divisioner,F16 öppnande, fler modifierade HKP14F vapenpaket torped osv
    Det är ytterst anmärkningsvärt att inte torped+vapenpaket beställts

    Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl


  2. Rätt bra och klatschig film om HKP14.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: