Sverigedemokraterna – en rejäl höjning av försvarsförmågan

5 oktober, 2013

Sverigedemokraterna – en rejäl höjning av försvarsförmågan

Sverigedemokraternas tioåriga rustningsplan andas förhoppning

Ovan redovisar vi bakgrund och sifferverk. Genom att successivt under en tioårsperiod höja försvarsanslaget till 2.0% av BNP visar sverigedemokraterna att det är möjligt att återskapa ett starkt svenskt försvar.

Försvarsberedningens säkerhetspolitiska rapport var tydlig, Sverige måste förhålla sig till den ryska upprustningen och hur den påverkar säkerhetsmiljön i vårt närområde. Därför är det förvånansvärt att vare sig socialdemokraterna eller moderaterna lagt offensiva förslag för att stärka försvaret.

Vi ser med spänning fram emot en debatt om vårt förslag.

//Mikael Jansson

19 Responses to “Sverigedemokraterna – en rejäl höjning av försvarsförmågan”

 1. peter Says:

  ALLA PARTIER, ALLA FÖRSVARSINTRESSERADE, LÄS OCH LÄR.


 2. Imponerande dokument. Skulle lika gärna kunna vara försvarsberedningens kommande rapport.

  Jag hyser dock stor tveksamhet kring USA:s ”energioberoende” maa skiffergas och skifferolja. Visserligen finns en stor potential men inte ens USA:s eget energiorgan EIA tror på en större utvinning på dagsbasis än 13 miljoner fat och det uppnås i intervallet 2018-2020.

  Se diagrammet längst ner på denna sida;

  http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=9290#

  Hos EIA ser man också att konsumtionen i USA uppgår till 18,55 miljoner fat per dag;

  http://www.eia.gov/countries/index.cfm?view=consumption


  • Vetdu, rent personligen så är jag nog också lite skeptisk till det där, men försvarsberedningen har (om jag minns rätt) också gjort en liknande bedömning av läget som den vi skrev. Efter vissa diskussioner så landade vår skrivning så också.


 3. Men…varför hittar jag inte detta dokument på SD:s hemsida under ”Våra åsikter” eller ”Åsiktsdokument”?


  • Det kommer nog att läggas ut, men i och för sig nog inte på de sidor du nämner. De sidorna är till för rena partidokument som har antagits av landsdagarna och liknande.


   • Ok, men borde inte detta vara ett sådant dokument på sikt? Kan man driva ett försvarspolitiskt program i sådan här detalj och lägga ut på en SD-blogg, dessutom under eget namn (Mikael Jansson) utan att det är ett ”partidokument”? Jag är inte alls särskilt insatt i politikens spelregler men det verkar lite märkligt.


   • Enkelt svar: Ja, det kan man. Det är ganska vanligt att partiernas riksdagsgrupper hanterar beslut som är på en större detaljnivå än vad de respektive partierna har fattat beslut om på sina stämmor.


   • Ok, där ser man =)

 4. Jonas Says:

  Ta mig fan det nyktraste jag sett avseende försvaret på 20 år! Vi får gå tillbaka till Anders Björcks dagar för att se något liknande. Tror själv att vi behöver ha ett flygvapen som är större än 100 plan. Det blir höga förluster i en eventuell konflikt samt att en ökad övningsaktivitet kommer medföra haverier. Minst 160 fpl beväpnade med modern attack- och jakt beväpning.
  8 ubåtar kan nog vara bra även om jag helst hade sett 12. För ytstid och ubåtsjakt behövs 18-20 kvalificerade korvetter med robotluftvärn, ubåtsjakttorpeder samt moderna sjömålsrobotar. Dessutom 4-6 fregatter med områdesluftvärn och mycket avancerade sensorer.
  Armen behöver ett kvalificerat luftvärn och Aster-30 är bra. Samtliga 240 Leopard stridsvagnar borde uppdateras till högsta standard.

  //Jonas75

  • Riksregaliet Says:

   Tackar, ja vi skriver i vår text att på sikt ser vi 214 Gripenplan. Vi avser bibehålla ett antal C/D också. Då detta är en tioårsplan kommer ytterligare fregatter, ubåtar,korvetter och Gripen beställas efter 2024. Vi bygger en stabil grundorganisation som sedan kan med lätthet växa. Vi hade gärna fått in även detta nu men då allt annat måste rustas upp inom FM måste vi prioritera, men vi kommer dit. Ang Aster-30 kommer vi även på sikt ha ett antal till havs. och i vår organisation finns det 360 stridsvagnar.

   • Jonas Says:

    Stiligt. Trodde aldrig jag skulle säga det men det bästa för Sveriges förvar är om SD får minst 50,1% i valet 2014. Kommer ju tyvärr aldrig ske men från mig kan ni förvänta er en ny röst.

    //Jonas75

 5. janolov Says:

  Mikael med Sverige Demokraternas säkerhetspolitiska råd,

  Ni har gjort ett mycket ambitiöst och ärligt arbete med att formulera vad som krävs i dimensionering,genomförande och långsiktig ekonomisk plan.

  Utgångspunkten och dimensionerande är mot huvuduppgiften:

  Möta, hejda och slå begränsade anfall i tre av sex militärområden samtidigt.

  Uppbygnaden och tillämpning bygger mycket på erfarenheter hur vi organiserade oss förr, tillvaratagande av arvet av infrastruktur, en paus i internationella insatser,selektiv värnplikt
  samt anskaffning av modern materiel och teknik. Det är bra.

  Lite förenklat tolkar jag SD vilja att återskapa ett skal och djupförsvar även om det inte uttrycks så vad jag kan se.
  Jag tycker det är helt rätt.

  De jag skulle önska är att ni preciserar volymen på territorialförsvaret och nationella skyddstyrkorna med hemvärnet.
  Indirekt kan man väl sluta sig till volymerna då uppgiften är att sätta upp ett territorial regemente per län.

  Med tanke på djupförsvar hade jag nog väntat mig att SD hade förstorat jägarorganisationen som är kostnadseffektiva förband utan nu hamnar ni på regeringens nivå.
  Jag menar bestämnt att de typförband vi hade förr skulle fungera väl men utnyttjande av ny undteknik bla lätt UAV.

  Än en gång stort tack för ert konstruktiva bidrag till Svensk försvarsdebatt.

  Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

 6. markus Says:

  Hur skall detta finanseras ? Ett tips mineralskatt.

 7. Peter Says:

  På det stora hela så tycker jag det låter sunt. Dock så ifrågasätter jag antalet bataljoner i brigaderna (4 st ?), marinens ringa storlek ( 12 st fartyg inkl. 6 robotbåtar som jag anser vara en relik från kalla kriget. Vill här se att frigatter och korvetter utgör marinens styrka.)

  Hur har ni kommit fram till att Aster 30 är den bästa lösningen? Vilka andra alternativ finns? Patriot? Meads?

  Är fortfarande lite tveksam till återinförande av värnplikten igen. Jag tycker att det borde finnas någon lösning på problemet med att rekrytera personal till försvaret. Ett modernt indelningsverk borde kunna skapas med de ”rätta verktygen”

  Vilket leder till försvarets andel av BNP. Varför 2% av BNP? Om NATO-länderna uppmanas ligga på 2%, borde inte då ett land som INTE är medlem av alliansen ligga högre för trovärdighetens skull?

  Peter

  • Riksregaliet Says:

   Minst 2 % är en acceptabel nivå. Värnplikt ger folkförankring och är en grund till hur vi får med oss den breda massan. Vi får också en säker personalförsörjning, dock bibehåller även vi yrkesoldater Vi har ett både och system vilket ger god kvalité, bredd och numerär. Aster -30 är ett modernt system och som går att tillämpa på scania och volvolastbilar. Det är ett system som utvecklas och vi kan ta del av samt finns i sjöversion också. Meads är ett utvecklingsprojekt och kommer som det ser ut nu bli kostsamt och personalkrävande. Patriot har nått sin livslängd och vi samt övriga lv experter bedömer systemet som dyrt, omodernt och klumpigt. Angående de marina frågorna kommer Kommendörkapten Bertil Malmberg svara dig. .

 8. Isak Says:

  Mycket bra av SD. Nu gäller det att låta alla försvarsintresserade att kolla igenom dokumenten och komma med förslag till förbättringar eller feedback på vad som är bra.

  Intressant att SD vill köpa 100 st Gripen E/F samtidigt som vi behåller ett antal Gripen C/D som kanske får någon uppgradering?

  En tydlig satsning på fler svensk tillverkade A26-ubåtar är också varmt välkommet. Det här visar att SD på allvar tar försvars frågan seriöst och vill stärka våran försvarsförmåga.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: