Lantvärnet -ett år av försvarsdebatt

30 april, 2013

Image

Idag den 30 april är det H.M.K Carl XVI Gustavs födelsedag. Sveriges konung fyller 67 år och firar 40 år på tronen. Ett historiskt år med bl.a kungligt bröllop kommer följa.

Kungen är en utav konungarikets högsta befäl. Sedan konungen tillträdde 1973 har försvarsmakten dalat nedåt både i antal förband men även när det kommer till de ekonomiska medlen. Med moderaternas förda politik , som är en fortsättning och variation på den försvarsnedrustning som socialdemokraterna genomförde kommer andelen av BNP gå mot 1.1 % av BNP dvs  lägst i Norden.

Idag fyller även Lantvärnet, sverigedemokraternas säkerhets och försvarspolitiska råds blogg ett år. Bloggen startades med syfte att vara en alternativ röst mot den förda politiken som de både blocken står för. Under året har bloggen växt i antal skribenter för att belysa olika ämnen. Vi har behandlat en rad frågor som matriel , personalförsörjning, veteranpolitik, NATO, internationella insatser samt vad vi gjort i kammaren och ute på förbanden.

Dåtid

Under året har en rad händelser skett men de tre unikaste måste vara vår ÖB Sverker Göranssons uttalanden ”en vecka försvar” där ÖB belyste att IO 14 (numera ev klart 2023) behövde bl.a 40 miljarder kr i investeringsbudgeten för att bli operativ. Detta har regeringen ignorerat, en regeringen där vice ordföranden i försvarsutskottet Cecilia Widegren och försvarsminister Karin Enström har turats om med div floskler som att den ryska upprustningen sker från en låg nivå och att försvaret är starkare nu än det var för 20 år sedan.

Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt kallar försvaret av Sverige, en stats kärnuppgift för ”särintresse” något som skulle fått andra länders regeringschefer att avgå eller åtminstone göra en kraftig avbön.

Alliansen har varit delad , där Folkpartiets Allan Widman och partiledare Jan Björklund utmålat Ryssland som ett växande eventuellt hot , detta har även Kristdemokraterna påtalat dock något försiktigare medans Centerpartiets Staffan Danielsson valt att svara så politiskt han kan, med andra ord ej ta ställning för något. Dock skall här påpekas att statsministern har sagt att inga krav på omförhandling om den gemensamma budgeten för att öka resurser till försvaret har hörts.

Vänsterpartiet har påtalat så sent som i förra veckans SVT debatt att Ryssland inte är något hot och det är någon form av rysskräck. Miljöpartiet har varit väldigt tysta men driver en pacifistisk linje. Socialdemokraterna som är ansvariga för den förbandsnedrustning som skett har dock börjat ryta i, ialla fall Peter Hultqvist som påpekat att vi ser en förändring i vår omvärld. Dock är Hultqvist medlem i ett parti där partiledaren tiger om allt, och där fokus på annat än statens kärnuppgifter ligger närmast hjärtat.

Moderaterna har även besvarat kritiken med att man skall vänta på försvarsberedningens första analys som presenteras i juni, dock har man valt att beställa 60 st SAAB Gripen E utan vidare analys samt uttalat sig om Ryssland utan analys. Den luftförsvarsutredning som även genomförs skall utreda luftförsvaret efter 2040, något som för gemene man är absurt men passar den försvarspolitik nya moderaterna har antagit. Moderaterna har även visat ovilja om att tala om behov av nytt långräckviddigt luftvärnsrobotsystem för att ersätta RBS 97 HAWK.

I förra veckan fick vi veta att Ryssland genomfört simulerat anfall emot Sverige utanför Gotska Sandön i internationellt luftrum och att den svenska incidentberedskapen ej kunde lyfta. Den efterföljande debatten som pågår ännu har varit en ögonöppnare för många och incidenten har även följts av obekräftade uppgifter om bl.a att svensk radar skulle störts ut

Nutid

Idag presenterade Novus en undersökning .som visar att 83 % av befolkningen tvivlar starkt på försvarsmaktens förmåga att försvara riket. Blott 6 % ansåg att det var tillräckligt, detta menar dock försvarsministern är ett missförstånd och att det ej föreligger hot mot Sverige och indikerar att väpnad strid mot reguljärt anfall inte är något försvaret behöver kunna. Även denna gång föregår försvarsministern försvarsberedningen.

Sverigedemokraterna står för en alternativ försvarspolitik där vi menar att hela Sverige skall kunna försvaras, även Gotland. Vi tror på en mix utav värnplikt och anställda och satsningar på svensk försvarsindustri. Vi tror på brigader och KFÖ med dessa. Vi tror på ett flygbassystem av typ BAS 60/90 och en inhemsk Länk 16. Vi tror på ett starkt och rörligt kustartilleri och en flottan med flera mindre fartyg med sjömålsrobotar. Vi tror på  en satsning på svensk inhemskt försvarsindustri. Vi vet också att detta medför kostnader och vi är beredda att lägga detta på denna ”försäkring”. Sverigedemokraterna avsätter 20 miljarder kr mer än regeringen över 4 år med målbild på 2 % av BNP. Självfallet vill vi kompensera för inflation. Försvaret är ett riksintresse samt kärnfråga för  oss i SD och trycks mot att bli en profilfråga för sverigedemokraterna.

Framtid:

Då sverigedemokraterna är för en annan politik än detta jobbar vi i rådet vidare för ett starkt försvar och en bibehållen debatt om försvaret av Sverige.

Lantvärnet kommer detta år ha som målbild att ytterligare öka antal skribenter och lägga mer fokus på marina frågor samt civilförsvaret. Vi kommer även göra en del grafiska förändringar av bloggen samt utkomma med ett försvarsblad för utdelning. Naturligtvis kommer vi fortsätta med våra studiebesök i och utanför Konungariket i syfte att bredda oss och ta in olika åsikter runtomkring i Sverige och vårt närområde.

Vi kommer hålla seminarier och föreläsningar om olika ämnen rörande det militära och civila försvaret och fortsätta med vår försvars tv som kommer expandera med reportage, intervjuer med mera. Självklart kommer vi fortsätta med många nya gästinlägg.

Livechatt kommer även ske med Mikael Jansson och Stellan Bojerud samt även med frågor som kan ställas direkt till rådet i övrigt.

Lantvärnet växer kraftigt i antal besökare varje månad och vi eftersträvar att ha varierande ämnen som belyses.

Förslag, idéer eller synpunkter med mera kan skickas till: lantvarnet@hotmail.com alt maila Mikael Jansson på mikael.jansson@riksdagen.se

Följ gärna Lantvärnet på:

Twitter: @lantvarnet

Facebook: Lantvärnet blogg

Skype: live:lantvarnet

Slutligen vill vi tacka alla läsare och skribenter för kontinuerligt visat intresse för oss men främst för försvaret av Sverige och den ökade debatten kring detta.

Vi tackar för det år som varit och det kommer bli många år framöver. Så låt oss nu fira en trevlig Valborgsmässoafton med familj vänner och bekanta med god mat, dryck och en varm majbrasa. Låt oss även fira H.M.K Carl XVI Gustav, Sveriges monark och statschef.

Salut, fanfar och fyrverkeri!

2 Responses to “Lantvärnet -ett år av försvarsdebatt”

 1. jan-olov Says:

  Tack för första året.
  jag tycker absolut att ni fyller försvarsdebatten med kunskap och eftertanke som detta blogginlägg.
  De behövs fler som artikulerar våra uppenbara brister men tyngpunkten i svensk försvarsdebatt måste nu kantra till att klara ut de konkreta alternativen och sjösätta dem i inom försvarsmakten och i Sveriges Riksdag.

  mvh Kn Jan-Olov Holm

  • Riksregaliet Says:

   Tackar för de vänliga orden, absolut är det så. Vi arbetar dagligen med detta i Riksdagen och utanför. Vi kommer presentera i vår höstbudget flera förslag till alternativ organisation för att stärka försvarsförmågan av hela Sverige


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: