Gästinlägg – Storyn är felaktig

27 mars, 2013

Under gårdagen publicerade Lantvärnet ett gästinlägg av Helena Edlund som rörde de afghanska tolkarnas situation. Det inlägget blev det mest välbesökta någonsin och alla besöksrekord här på bloggen slogs flera gånger om. Reaktionerna på inlägget blev också starka. En av dem som hörde av sig var överste Bengt Sandström som var verksam i Afghanistan vid den tid som Helena Edlunds berättelse utspelar sig. Vi publicerar idag hans replik på Helena Edlunds inlägg.

—————————————————————————————————————————————–

Jag blir både besviken och upprörd hur en präst – i och för sig SD – kan fabulera ihop en story som helt saknar sanningshalt! Hon smutskastar tre utomordentligt kompetenta kvinnliga officerare som genom sitt verksamhetsområde bidrog till ökad säkerhet för förbandet – förutom dokumenterat bidrag till enskilda kvinnors bättre vardag. Det som är sant i denna mycket tragiska historia är att den kvinnliga tolken tog sitt liv någon månad efter det att MOT J åkt hem. Att låta hitta på en egen story kring detta självmord är vidrigt och jag förstår inte att en som bekänner sig till kyrkan lånar ut sig till att sprida lögner – sorgligt för den kvinnliga tolkens minne, team J, och prästen själv och därmed kyrkan….Sedan är jag den första att önska att de tolkar som nyttjats över tid i Afghanistan – om de önskar – ska erhålla rätten till svenskt medborgarskap eller stöd i övrigt för att starta ett nytt liv i Afghanistan eller på annan plats i närområdet!

Bengt Sandström
C PRT 11 2006 som ansvarade för MOT J och därefter bitr C Norra kommandot 2010

Annonser

4 Responses to “Gästinlägg – Storyn är felaktig”

 1. Robert Axelsson Says:

  Bäste Överste Bengt Sandström!

  Även jag blir både besviken och upprörd, dock handlar detta mer om ditt bemötande som sådant gentemot Helena Edlunds inlägg! Har träffat dig personligen ett flertal tillfällen (om än i kortare ögonblick, handslag och mindre konversation i såväl i missionsområde så som på svensk mark) men även lyssnat till ett par längre föredrag du genomfört. Har genom detta hittills haft en uppfattning att du är en människa med god tankeförmåga och öga för att se till det väsentliga, därför blir jag rent utav förbannad på det du skriver och vill reda ut ett par saker.

  1.”..hur en präst – i och för sig SD”……. Jösses, vad har detta med Helenas text att göra? Redan här har du kraftigt diskvalificerat dig för att man skall ta det du skriver på fullt allvar. Helena har skrivit ett starkt inlägg utifrån sina egna personliga betraktelser och erfarenheter då hon bland annat tjänstgjort som samverkansofficer i Afghanistan. Förbannat trams helt enkelt, oavsett vad personen i fråga röstar på så är hon framförallt en person som genom egen erfarenhet vet vad hon talar om och ger uttryck för en stark oro för vad som komma skall! Du väljer att totalt ignorera det essentiella i texten…..ytterst dåligt fokus!

  2. ”Hon smutskastar tre utomordentligt kompetenta kvinnliga officerare som genom sitt verksamhetsområde bidrog till ökad säkerhet för förbandet”……Mig veterligen (och Bengt, du skall verkligen veta att jag frågat runt….) gjorde detta, dvs. MOT 1325 aka Juliette, inte något SPECIELLT större avtryck avseende säkerhetsläget för övrigt patrullerande ”fotfolk” . Fick du den uppfattningen i TOC:en på CNL eller i utvärderingen här hemma efteråt så vet jag inte riktigt vilka informationskällor du hade tillgång till……. Dessutom, varken Helena i sin text eller undertecknad själv ”smutskastar” Caroline, Elisabeth & Lisa, vet att de är ytterst dugliga i sin yrkesroll. Nej, det vi ”smutskastar” är det politiskt korrekta ifrån HKV på Lidingövägen. Förresten, varför hade ni inte själva med er ett ”MOT 1325” ner till Afrika…..hade säkerligen förbättrat säkerhetsläget för SSG nere i Bunia?

  3. Oavsett självmord eller mord av den tolk som medverkade i arbetet med den svenska styrkan……spelar det någon större roll i sakfrågan vad som var fallet??? NEJ, svarar jag själv då frågan är retoriskt ställd. Det visar enbart på allvaret i den ansvarsfråga och det etiska förhållningssätt som Helena Edlund vill påvisa med sitt debattinlägg angående att Sverige inte kan blunda för dessa frågor när insatsen i stort avslutas 2014! Man till exempel lyfta det ett steg högre, vilket ansvar har vi exempelvis för den lokalanställde arbetsledare och ingenjör som togs av daga på ett mycket berått sätt i samband med skapandet av FOB i Ali Zayi 2010 (exemplen är otaliga…). Att så som du skriver ”…..jag förstår inte att en som bekänner sig till kyrkan lånar ut sig till att sprida lögner…” finner jag smått absurt i detta sammanhang.

  Mitt tips till dig Överste Bengt Sandström, behåll fokus på det väsentliga, dvs. vilket ansvar har vi för den verksamhet vi inom svensk försvarsmakt bedriver utomlands, vilket ansvar har vi gentemot de som valt att arbeta tillsammans med oss…….spara allt annat trams till dina egna memoarer!

  Robert/ ”Yxa” från Bosnien, Kosovo & Afghanistan

 2. Johan Larsson Says:

  Översten måste ha drabbats av solsting..
  Upplevde Helena Edlunds inlägg som mycket seriös, saklig och även deprimerande. Inte minst hur Sverige agerar, skamligt!

 3. Robert Axelsson Says:

  Hade verkligen hoppats på ett bemötande, från Överste BS,,,,,tycks dock återigen förbli som vanligt, totalt tystnad. Hoppas dock att herr Salestrand kan öppna käften med tanke på den miljon karln drar in i lön ……..OJDÅ, tystnad! Kom igen nu för f*asen, varför skall jag vara en del er/ ”vår”….nåja, HKV aka Lidingövägens försvarsmakt! Kom ihåg den virtuella vågens makt…….ignorera mig = VI SKITER I ER ALLA ANDRA,,,,,,lycka till med ”rekryteringen”….totalt tappat förtroende för er!

 4. Anonym Says:

  ”Jag blir både besviken och upprörd hur en präst kan fabulera ihop en story som helt saknar sanningshalt!”

  Om har som yrke att försöka tuta i folk att det går att gå på vatten är väl steget till att fabulera ihop annat inte långt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: