Nytt skolflygplan-ett akut behov

15 mars, 2013

Image

I skuggan av den senaste välbehövliga försvarsdebatten finner man det snart akuta och helt avgörande beslutet om vilket skolflygplan som ska ersätta den gamla trotjänaren SK60 ( SAAB 105 ).  Det är fantastiskt hur länge detta skolflygplan har kunnat verka som en grundbult i Flygvapnets grundläggande flygutbildning. Den har uppgraderats och modifierats ett otal gånger men till slut står man vid vägs ende – och där står vi nu. Kring 2020 måste vi ha en värdig och kompetent uppföljare färdig att tas i aktiv tjänst. Att detta är så viktigt och inte längre kan bortses ifrån är mycket enkelt, Sverige behöver en ordentlig upprustning både personellt och materiellt för att uppfattas som trovärdigt i sin ambition att värna rikets suveränitet i orostider och olika grader av konflikter. Centralt för detta är ett modernt och stridsdugligt Flygvapen och för det krävs naturligtvis skolflygplan som kan användas i utbildning för våra blivande stridspiloter inför den kommande vidareutbildningen och tjänstgöringen på Gripen-förband.

Den första frågan som behöver besvaras är om Sverige ska satsa på ett eget alternativ ,ett fpl utvecklat av SAAB tillsammans med andra kompetenta företagsgrupper  inom landet ungefär som ”industrigrupp JAS” var upplagt. Men att ta fram ett helt nytt fpl i en så pass liten serie som behövs är inte problemfritt.  Kostnaden per individ blir förmodligen väldigt högt men det bör i alla fall utredas. Fler länder kommer i framtiden behöva förnya sin flotta av skolflygplan vilket inte utesluter att ett eget utvecklat skfpl kan gå på export. En annan väg att gå är att flera länder och Flygvapen går samman i en gemensam beställning och även här kan SAAB tillsammans med andra internationella flygplansutvecklare gå samman i någon form av konsortier. Ett ytterligare alternativ är att man utgår från ett befintligt lämpligt plan och modifierar det efter våra krav och behov och licenstillverkar i Sverige. Fördelen med att tillverka ett skfpl inom landet är givetvis ett större oberoende både i freds- och konflikttider. Att det dessutom är arbetsmarknadspolitiskt gynnsamt och säkerligen ger spin-off effekter i samhället är ytterligare ett mervärde.

Om vi däremot avstår från att egentillverka, antingen helt på egenhand eller i någon form av samarbete, återstår då att upphandla ett befintligt skolflygplan på den övriga internationella marknaden. Oavsett vilken väg Sverige så småningom väljer är det av yttersta vikt att ta del av vad försvarsmakten i allmänhet och Flygvapnet i synnerhet anses behöva för att långsiktigt kunna tillgodose behovet av ett skolflygplan för den militära flygutbildningen. Viktigt borde även vara att detta skfpl även besitter en multi-roll funktion, dvs inte enbart är tänkt att användas i utbildningssyfte. Önskvärt är därför att planet bör kunna beväpnas med exempelvis både robot, raketer och akan mm. SK 60 har under sin era kunnat användas för både spaning, sambandsflyg, väderflygning och lätt attack. Det har även använts i incidentberedskapen vid snabbt läge vilket jag själv har varit med om. Nästa generation av skfpl bör även detta således ha dessa egenskaper.

Sverigedemokraterna är ett parti som i allra högsta grad tar försvaret av Sverige på största allvar och lägger därför en ansvarsfull budget som ger försvaret rimliga medel för att vi framgent ska kunna hävda vårt oberoende och suveränitet. Med detta för ögonen kommer vi lyssna på samtliga berörda parter inom försvaret men även på vad SAAB har att tillföra. Vi kommer även nyttja riksdagens utredningstjänst ( RUT ) för att få de svar som behövs. Att här och nu fastslå vilken ersättare till SK 60 det ska bli är oseriöst. Att däremot aktivt ta del i denna fråga och arbeta fram ett trovärdigt förslag både ur militär synpunkt som ekonomisk är att ta ansvar för Sverige och dess försvarsförmåga. Det är ett löfte.

En artikel som denna där behovet av skolflygplan tas upp kan inte frångå det faktum att även Gripen next-generation borde tillverkas i en 2-sits version. Bättre flygutbildning och betydligt större möjligheter att exportera Gripen är två självklara skäl till detta.

//Micael Foghagen 

Annonser

4 Responses to “Nytt skolflygplan-ett akut behov”

 1. tobbe Says:

  Det har länge talats om en gemensam flygskola i Norden.Om denna tanke fortfarande lever så är väl en gemensam upphandling det mest lämplig.
  Ska vi själva driva flygskola med ett fåtal elever är det nog bättre och billigare att skicka dem till Amerika för GFU/GTU.

 2. Micael Foghagen Says:

  Gemensam flygutbildning i Norden är ett alternativ bland flera, men även det har sina brister – vi står utanför NATO, andra inte…dessutom kan jag med egen erfarenhet säga att vikten av att träna i hemmiljö är ovärderlig. Vi har kass väder flera månader om året, Vi lär känna vår terräng från Norrland till Skåne och vår kust., Vi har även utan flygutbildning koll på geografin sedan barnsben osv.. Så enligt min bestämda uppfattning bör flygutbildning ske på svenskt territorier – sedan kan vi alltid skicka piloter till specialutbildning, det har vi tradition att göra.//MF

 3. M Says:

  Att låta SAAB bygga är nog inte aktuellt, de har nog att göra med Super-JAS för tillfället. Ett hett tips är att det antingen blir Super Tucano (Brasilien) eller Pilatus PC-21 (Schweiz) som motköp till det av länderna som (först) blir kontrakterad Gripen-kund. Båda har markmålsförmåga men det är betydligt mer utvecklat på Super Tucanon, som även marknadsförs som ett COIN-flygplan. Den har dessutom en hygglig spaningssensor integrerad. Däremot tror jag att avionik och simulerade träningsfunktioner är bättre utvecklade i PC-21:an.
  Några utländska jet trainers är nog inte aktuellt att köpa in, det är för dyrt för vårt lilla flygvapen, och i många fall är timkostnaden väsentligt högre än för Gripen.

  • Riksregaliet Says:

   Målbilden måste vi ha klar, försvar av hela Sverige kräver en jet. Är personligen ej främmande att man har en lättare utbildning på propeller som vi då ex kan köpa billigt. Vi skall ej låta oss styras av militära motköp utan våra egna behov. COIN är inte primärt utan den bästa tänkbara skolplanet för ett flygvapen byggt för att försvara Sverige.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: