Gästinlägg:God beredskap är nyckeln

15 januari, 2013

Image

Svensk beredskap är i allmänhet usel. Tidigare regeringar, såväl borgerliga som socialdemokratiska, har prioriterat bort försvaret i budget efter budget. Den förda försvars- och säkerhetspolitiken verkar bygga på ett naivt antagande: Bara för att det säkerhetspolitiska läget idag ser stabilt ut kan vi skära ned försvaret.

Synen på hotbilden mot Sverige är i behov av nyansering. Det mest realistiska och ansvariga är att utgå ifrån försiktighetsprincipen. Det säkerhetspolitiska läget förändras i betydligt snabbare takt än försvaret kan byggas upp. Därför är god beredskap nyckeln till ett starkt försvar. Sveriges Överbefälhavare Sverker Göranson sa i slutet av förra året att ”Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.” (SvD 2012-12-30). Det är uppenbart att Sveriges försvar förfaller. Samtidigt är krismedvetenheten obefintlig från regeringens sida. Försvarsministern viftar i princip bort all kritik när hon väl uttalar sig.

En viktig åtgärd för att öka försvarets beredskap är att inrätta en tydligare fokusering på Sverige och vårt omedelbara närområde. Det är ohållbart att så stora delar av vårt försvar åker på expeditioner till andra delar av världen medan vi inte ens kan försvara Gotland, som är en strategiskt viktig punkt i Östersjön.

Att återinföra allmän värnplikt har även det potential att förbättra beredskapen. Det är naturligtvis en fördel att så många som möjligt har provat på livet i det militära om skarpt läge skulle uppstå. Dessutom ger det Försvarsmakten utökat rekryteringsunderlag samtidigt som ungdomar ges chansen att ta klivet ut i vuxenlivet, utvecklas som människor och få med sig ovärderliga kunskaper. Den tunga pucken är dock att Sveriges försvar är underfinansierat. I somras meddelade Överbefälhavaren att behovet av ökade resurser är akut. Om inte det behovet tillgodoses kan Försvarsmakten bli tvungen att lägga ned någon försvarsgren, till exempel marinen eller flygvapnet (SvD 2012-07-01). Regeringen bör omedelbart skjuta till de efterfrågade resurserna. Tyvärr är försvarsminister Karin Enströms uppfattning att Sveriges försvar har en rimlig ambitionsnivå. Hon spinner vidare på den långa men olyckliga traditionen att bortprioritera försvaret av vårt land.

Den usla svenska beredskapen behöver förbättras omgående. Det viktigaste är att regeringen och försvarsministern ändrar inställning och börja förse försvaret med de medel som behövs. Sveriges försvars- och säkerhetspolitik måste präglas av försiktighet och god beredskap.

Joakim Isheden

Förbundssekreterare och försvarspolitisk talesperson, SDU

2 Responses to “Gästinlägg:God beredskap är nyckeln”

  1. AQ Says:

    En form av ”Samhällsplikt” för ALLA män och kvinnor hade varit det bästa enl min mening. En stor del av kakan skulle naturligtvis tas av försvaret men att även utbildning inom andra för samhället viktiga funktioner såsom vård/räddning, drift/underhåll logistik/samband m.m. skulle ske i syfte att höja hela samhällets funktion och beredskap. Detta skulle komma alla svenskar till gangn även i djupaste fred samtidigt – precis som du skriver – att det skulle ge unga en bra boost ut i vuxenlivet.

    Jag tror personligen inte att den största bristen ligger i försvarsförmågan även om den är nästintill obefintlig! Det stora problemet kommer vara att samhället i stort dukar under innan försvaret gör det (vilket tar en vecka om vi blivit ordentligt förvarnade enl ÖB).


    • Jag håller med om mycket av det du säger, och på sikt är det kanske dit vi bör sträva. När man lyssnade på Folk och Försvar, som precis har avslutats, så vet jag att det framfördes där att ett av de största hoten för närvarande var just det alltmer bristande samhällskittet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: