Alliansens ihåliga försvarsbudget

17 december, 2012

Stefan Caplan menar i sin debattartikel (GT 6/12) att regeringen satsar 460 miljoner på förbandsverksamheten. Men Caplan leker med ord. Den som läser artikeln slarvigt kan luras att tro att regeringen faktiskt tillför nya medel till försvaret för utökad förbandsverksamhet. Så är dock inte fallet.

De 460 miljonerna tas från försvarets anslag för materielinköp och från anslagen för forskning och utveckling. Med andra ord: alliansens så kallade satsning är ihålig. Den bygger på att den underfinansierade materielförsörjningsplanen, som under den sittande regeringen redan har fått senarelägga nödvändiga anskaffningar vid flera tillfällen, nu drabbas av ytterligare nedskärningar.

Sverigedemokraterna tillför i sitt budgetförslag totalt 20 miljarder kronor under budgetperioden utöver regeringens förslag. Detta syftar till att stödja materielanskaffningen, uppgraderingen av J as 39 Gripen samt att påbörja återtagandet av den förmåga att försvara Sverige som regeringen har rustat ner.

Sverige har ett försvar för att kunna försvara Sverige. Vi motsätter oss inte internationella insatser av princip, utan för att sådana insatser i dag sker på bekostnad av möjligheterna att bygga upp försvaret på plats i Sverige. I realiteten utgör Sveriges deltagande i Afghanistan och på andra platser ett ekonomiskt hinder för försvaret av Sverige. Deltagandet i ISAF har i åratal uppgått till kostnader i miljardklassen, samtidigt som försvarsmakten i Sverige gradvis har förfallit eller monterats ned. Utlandsinsatser i alla ära, men detta kan inte vara vare sig rimligt eller förnuftigt.

Regeringens försvarsreform – som redan den är otillräcklig för Sveriges behov – är inte tillräckligt finansierad, vare sig vad gäller personalförsörjning eller materielinköp. Det är ett dystert skämt att alliansföreträdare kallar detta för att skapa tydliga och långsiktiga förutsättningar för försvarets verksamhet.

Mikael Jansson

2 Responses to “Alliansens ihåliga försvarsbudget”

 1. jan-olov Says:

  Bra.Det är märkligt tycker jag att ett välmående land som Sverige inte kan avdela lika mycket som Europa genomsnittet där Danmark ligger med ca 1,4 BNP andel.
  Det borde inte vara orimligt att lägga en säg 15 årig plan det vi tar oss från 1,1 % till 1,2% 2015-2020 1,3% 2020-2025 och 1,4% 2025-2030 .
  Vi bör också omgående stegvis återta en selektiv värnplikt,minska och omfördela de internationella insatser till mtrlanslaget samt öka verkningraden på matrielanslaget så vi slipper framtida prio,värdegrund,Gli/NOC,NBF,C17,HKP14,Neuro mfl satsningar som inte gett oss ökad förmåga att möta väpnat angrepp.

  Allt för krigsförbanden bör vara ledstjärnan.

 2. Jonathan Says:

  Någon som vet vart man kan hitta den totala budgeten för försvaret?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: