Någonstans i Sverige-Hkp 5 Hughes 269C och 300C

5 november, 2012

Image

Svenska armén köpte 1964 in två stycken 269A för tester. De fick benämningen Hkp 5. 1967 hade båda helikoptrarna skrivits av som förlorade. Mellan 1984-1987 beställdes 26 ytterligare helikoptrar, dessa var av typen 269C och 300C. De nya helikoptrarna fick benämningen Hkp 5B. Helikoptrarna är ursprungligen tresitsiga men försvarets förändringar har gjort att endast två platser återstår.
En orsak till att denna modell av helikopter köptes in var att det fanns omkring 40 stycken civilregistrerade. Dessa skulle enkelt kunna rekvideras av försvaret i krig och skötas av existerande underhållssystem.

Hkp 5 användes primärt för den grundläggande helikopterutbildningen. Den användes även som fördelningshelikopter till ledning av indirekt eld, rekognosering och transport.

Från början var Hkp 5 baserade i Boden och Nyköping. De flyttades 1985 till Linköping och Malmens flygplats när Arméflygbataljonen, AF 2, grundande.

2002 hade samtliga helikoptrar sålts ut till privata bolag. Idag finns flera flygvärdiga exemplar  som ibland ses vid div uppvisningar runtomkring i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: