Återförande av lokaler för försvarsmakten

22 oktober, 2012

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om överföring av ägarskapet för försvarsanläggningar från Fortifikationsverket till Försvarsmakten.

Motivering

Sedan ett antal år tillbaka har ägarskapet av försvarsmaktens kaserner övergått till Fortifikationsverket. Systemet fungerar numera så att Fortifikationsverket sedan hyr ut lokalerna till försvarsmakten till vad som vanligtvis anges vara så kallade marknadshyror. Detta system är dock inte oproblematiskt. För att ta ett enskilt exempel så kan det diskuteras hur hög efterfrågan egentligen är på krigsflygbaser i Norrlands inland på den öppna marknaden. Sannolikt finns det endast en tänkbar hyresgäst, nämligen Försvarsmakten, i vilket fall ”marknadshyran” – om det nu verkligen vore marknaden som avgjorde hyresnivån – torde vara försumbar. Så förefaller dock inte systemet fungera. Det framstår utöver detta som samhällsekonomiskt bakvänt att försvaret tvingas betala för lokaler som i vissa fall kan vara byggda i egen regi för årtionden sedan (eller mer).

Kostnaderna för försvarets lokaler är en stor utgiftspost för myndigheten och det går inte att komma undan att dessa kostnader sannolikt skulle kunna användas för att förbättra Sveriges försvarsförmåga istället för att låta pengarna gå runt i systemet. Det är vår mening att det är rimligare ur försvarssynpunkt att ägarskapet av de kaserner och övriga försvarsanläggningar som brukas av försvarsmakten också överförs till försvarsmaktens ägo.

 

Stockholm den 4 oktober 2012

 

David Lång (SD)

Annonser

3 Responses to “Återförande av lokaler för försvarsmakten”

 1. jan-olov holm Says:

  Tack för att ni tog upp denna låstsas modell av fri fastighets marknad.
  Instämmer helt i motionärens skrivningar.
  De skulle frigöra pengar för satsningar på sveriges försvar

 2. Tore Says:

  Kan bara hålla med, Bra att ni försöker göra nått åt frågan som borde vara löst för flera år sedan.
  Glädjande att ni värnar om vårt försvar, känns bra att något parti försöker göra försvarets verksamhet bättre, även om jag normalt inte är en av era väljare så stödjer jag erat arbete med att göra försvaret av sverige starkare.
  mvh

 3. rollern42 Says:

  Det förefaller märkligt att försvaret har ett system där man hyr fastigheter och mark som borde ha varit betald redan på 50-talet.
  Politisk girighet är bara förnamnet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: