Införande av gendarmeri inom polismyndigheten

11 oktober, 2012

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta en gendarmeriorganisation inom polismyndigheterna.  

Motivering

Sverige har ända sedan de tragiska händelserna i Ådalen 1931 i praktiken haft ett förbud mot att använda militära enheter i inrikes säkerhetsfrågor. Detta är inte helt oproblematiskt. Över tid har det visat sig att det understundom uppstår situationer där den vanliga polisens kapacitet inte räcker till, vilket man bland annat har försökt åtgärda genom inrättandet av en särskild insatsstyrka för situationer som kräver tyngre beväpning.  Situationen idag med återkommande upplopp i våra storstäder är ny typ av påfrestning som vår ordinarie polisorganisation inte är rustad för. På kontinenten har många länder olika polisorganisationer, varav varje möter olika problembilder. Tyngre påfrestningar som upplopp möts oftast av gendarmeripolis. Sverige bör pröva den modellen. Det är inte acceptabelt att samhället ordningsmakt går till reträtt och stadsdelar blir rättslösa. De som bor i en av gangster ockuperad stadsdel har rätt till omedelbar undsättning.  Förutom akutuppdrag finns det mängder av uppgifter för ett gendarmeri som att bevaka ordning och vara synliga på gator, torg och i kollektivtrafiken.  Beväpning och taktik vid insats för ett gendarmeri är en fråga för professionen som kan ta inspiration från gendarmeri i andra länder.  

Stockholm den 5 oktober 2012  

Mikael Jansson (SD)

Annonser

6 Responses to “Införande av gendarmeri inom polismyndigheten”

 1. Johan J Says:

  Eller så kan antalet (faktiska) poliser i yttre tjänst ökas.

  • riksregaliet Says:

   Jag tror både och behövs, det är två helt olika roller. Vi anser att vi skall ha färre ”papperspoliser” men vi behöver också enheter likt detta, därför föreslår vi också särskilda beredskapspolisen bör återuppsättas,

 2. Johan J Says:

  SBP var ju inte vanliga anställda, så de hade garanterat int efunkat fullt ut, därför att jobb, familj osv kommit emellan.

  Och VAR är det konstant så illa att det behövs mer än att polisen får stöd av sin ledning och samhället när folk bryter mot lagen.

  • riksregaliet Says:

   Behovet är brett av olika typer av polisenheter. Det är polisen som beslutar vart dessa enheter skulle sättas in. Detta är inget konstigt, i No nyttjas ju MP som stöd åt polisen i viss mån. SBP är ett ytterligare komplement, Mikael Jansson har själv tillhört dessa.

 3. Claes Says:

  Att regringen godkände RPS vilja att skrota Beredskapspolisen är högst förvånande med tanke på att polisväsendet trots 20000 poliser inte presterar bättre inom dess kärnverksamhet.
  Motivet att lägga ner BerPol var just att polisantalet nått 20000 och resurser sågs som överflödig.
  Men hur skall dessa 20000 kunna hantera en nationell kris när man inte klarar sitt huvuduppdrag på ett bekvämt sätt?
  Helt otroligt att ingen ifrågasätter detta beslut.

  • riksregaliet Says:

   Detta är enl oss ett felaktigt beslut och gällande SBP så föreslår vi att de återuppbyggs samt stoppa avvecklingen av deras matriel


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: