Kustbevakningsdatalagen

20 september, 2012

Mikael Jansson, ledamot för Sverigedemokraterna i Försvarsutskottet lagt följande motion för ett tag sedan

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Rikspolisstyrelsen och de regionala polismyndigheterna bör få lagstadgad direktåtkomst till personuppgifter som gjorts gemensamt tillgängliga av Kustbevakningen för egen del inom de icke brottsbekämpande verksamheterna listade i 5 kap. 1 § kustbevakningsdatalagen.

Motivering

För ett tryggt Sverige behövs brottsbekämpning. När brottsligheten ökar och nya typer av brottslighet tillstöter så ökar behovet av effektiv brottsbekämpning. Förslaget till en ny kustbevakningsdatalag är en effekthöjande åtgärd för en brottsbekämpande myndighet, Kustbevakningen.

I den brottsbekämpande delen av Kustbevakningens arbete kan Rikspolisstyrelsen och de regionala polismyndigheterna få direktåtkomst till personuppgifter som gjorts gemensamt tillgängliga av Kustbevakningen för egen del. På så vis effektiviseras även polisens arbete.

Inom områden som sjöövervakning, räddningstjänst och sjöfartsskydd krävs dock enligt lagförslaget regeringens föreskrift för att en annan myndighet ska få direktåtkomst till personuppgifter som gjorts gemensamt tillgängliga av Kustbevakningen.

Samverkan mellan Kustbevakningen och polisen är så viktig att det i kapitel 5 bör slås fast en lagstadgad direktåtkomst för polisen till de i paragrafen listade operativa verksamheterna. Det är inte tillräckligt att möjligheten för detta ska ligga hos regeringen genom föreskrifter.

Dysfunktioner som uppstår hos polismyndigheterna på grund av att viktig information i dag ofta fastnar inom polisen när olika datasystem inte kan kommunicera är illa nog; fler barriärer ska inte byggas.

Stockholm den 19 januari 2012

 

Mikael Jansson (SD)

Richard Jomshof (SD)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: