Integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet

19 september, 2012

Mikael Jansson, ledamot för Sverigedemokraterna i Försvarsutskottet samt Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare m.fl har lagt följande motion för ett tag sedan.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en signalspaningskommitté med uppgift att granska integritetseffekterna av signalspaning i tråd.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en signalspaningskommitté med uppgift att granska integritetseffekterna av lagring av trafikdata.

Motivering

Svensk signalspaning är en viktig komponent i värnandet av rikets säkerhet, såväl gentemot yttre hot från främmande makt som mot potentiell terroristverksamhet. All sådan spaning bedrivs dock under en ständig balansakt gentemot värnandet av den enskilda medborgarens integritet. De intensiva diskussioner som följde av införandet av den s.k. FRA-lagen visade att hela ämnesområdet är kontroversiellt och måste behandlas med varsamhet om en verksamhet som denna ska kunna bedrivas med fortsatt förtroende från folket.

Det är därför beklagligt att Signalspaningskommitténs arbete avslutades innan man hann gå in på en meningsfull granskning av signalspaning i tråd, vilket sannolikt är den spaning som kan ses som mest problematisk ur integritetshänseende för den enskilda medborgaren. Det är därför vår mening att Signalspaningskommitténs arbete bör återupptas och att en ny sådan kommitté bör ges i uppgift att också granska signalspaning i tråd, vilket den nyligen avslutade kommittén också rekommenderade. I sammanhanget är det också värt att påpeka att såväl Datainspektionen som Signalspaningskommittén har anmärkt att FRA:s hantering av s.k. trafikdata inte helt är täckt av den befintliga lagstiftningen och att det därför är oklart vilka följder myndighetens hantering av sådan data kan få ur integritetssynpunkt. Vi menar därför att en ny signalspaningskommitté bör få i uppgift att också granska FRA:s hantering av trafikdata med avseende på integritet för den enskilda medborgaren.

Stockholm den 31 januari 2012

 

Mikael Jansson (SD)

 

Richard Jomshof (SD)

Björn Söder (SD)

Thoralf Alfsson (SD)

 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: