Militära minnen-Kapten M

11 september, 2012

Image

Nedan är ett inlägg av Övlt Stellan Bojerud

Norrbottens regemente i Boden våren 1965. Så mycket vår var det inte annat än i kalendern, för snödjupet var ännu 140 centimeter. Alltnog var 6 och 7.gränsjägarkompanierna inkallade till repetitionsövning och förlagda i baracklägret Boden Södra. Kompanichef för ett av dessa – minns inte längre vilket – var kaptenen i reserven M, i det civila polisinspektör i Kalix. M var enjermu, det vill säga veteran från Finlands krig.

Middag på officersmässen. Strikt klädselnorm, antingen finuniformen eller civil kostym. Bordsäldste för dagen var majoren T. In stormar kapten M klädd i pälsmössa, vit men nerblodad snödräkt samt stövlar med raggsockorna vikta över stövelkanterna. Han slängde pälsmössan på en stol och utbrast:

– Tjofaderittan jävla dödansare! Håller ni likvaka? Idag är en stor dag. Jag bjuder alla på en whisky laget runt!

Majoren T harklade sig och tänkte tala, men kapten M förekom honom:

– Hördu din snåle jävel! Jag vet att du är nykterist, men du kommer att ta din whisky bara för att den är gratis.

Kapten M hade rätt. Under kvällen berättade han att hans lycka för dagen var att han spöat upp en trotsig “repgubbe”. Därav blodet på snöblusen. M föll i ett sådant lyckorus att han somnade i en stol.

Exakt klockan 22.00 ringde det på dörren till mässen. Det var kaptenens ordonnans, som hade fått order att hämta sin chef vid den tidpunkten. Med förenade krafter monterades kapten M upp på benen och lotsades ut till den väntande ordonnansen.

Nyfikna gick vi till fönstret för att se hur det skulle gå. Mycket riktigt tappade ordonnansen greppet om sin förman, som föll huvudstupa i snön. Ordonnansen sökte hjälpa kaptenen upp på fötter, men denne vägrade och skrek:

– Rör mig inte! Gå före så kryper jag efter i fotspåren!

Den märkliga processionen kom till kasernvakten, där rustmästare S beslöt sig avbryta gycklet. Kapten M baxades in i vaktens jeep och kördes till baracklägret. Och över detta flammade norrskenet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: