Därför struntar Moderaterna i försvaret

5 september, 2012

Jag har märkt att det verkar finnas många försvarsanställda och försvarsvänner som helt uppriktigt inte kan begripa varför moderaterna helt plötsligt inte verkar bry sig om försvaret. Förr om åren – med de gamla moderaterna – så kunde man ju alltid räkna med att moderaterna åtminstone var att lita på i försvarsfrågan. Det var också en av de saker som gjorde att jag i ungdomen övervägde en tid att engagera mig i just moderaterna (det blev Centern istället, men det är en annan historia).

Så, varför bryr sig moderaterna av idag inte om försvaret? Varför vägrar man benhårt från moderat håll att tillföra resurser som alla inblandade med någon kunskap alls om saken måste inse behövs?

Mycket enkelt: det är ingen valvinnare. I undersökning efter undersökning har det visar sig att den andel väljare som anser att försvaret är en av de viktigaste frågorna för framtiden ligger nånstans under 1%. De nya moderaterna är i första hand intresserade av att vinna val, inte av att driva frågor som i och för  sig skulle kunna vara bra.

Låt mig verkligen understryka detta: varje budgetkrona som läggs på försvaret är en budgetkrona mindre att lägga på sånt som väljarna faktiskt bryr sig om. Det finns en viss absurd rationalitet i detta. Den som inte blir återvald kan ju heller inte genomföra sin politik.

Det här betyder också att Moderaterna aldrig kommer att ändra på den här inställningen med mindre än att de börjar förlora fler röster än vad de vinner på sin försvarspolitik, och sen kan försvarsvänner skriva arga artiklar i pressen eller sura brev och bloggkommentarer till moderata riksdagsledamöter hur mycket de vill. Det finns helt enkelt för mycket att vinna på den nuvarande linjen  och för mycket att förlora på att ändra den.

Det här är rimligen också anledningen till att följetongen kring Gripen har sett ut som den har gjort. ÖB anger ett behov om minst 60-80 plan för att kunna försvara Sverige i en vecka – regeringen sänker detta till 40-60 utan vidare förklaring. Det finns troligen ingen särskild strategisk analys av detta specifika antal som går bortom det rent finansiella. Av samma skäl kommer försvaret att i moderaternas budget få betala Gripen inom vad som i realiteten är oförändrad budgetram. Kom ihåg: varje krona som läggs på försvaret är en förlust.  

Alla moderater gillar förstås inte det här, men hur har det gått för dissidenterna? Mikael Odenberg avgick som försvarsminister eftersom han menade att ekonomihanteringen inte var hållbar. Rolf K Nilsson från Gotland var en entusiastisk försvarsvän, men han hade tagit sig in på personkryss och återvaldes inte. Mats Johansson har i dagarna skrivit en debattartikel om vikten av ett starkt försvar, men han sitter i utrikesutskottet, inte i försvar och mycket lite tyder väl på att en debattartikel kommer att ändra regeringskansliets inställning i frågan. Annicka Engblom har uttryckt vissa tvivel på anslagets tillräcklighet, men frågan är om hon ens kommer med i försvarsberedningen. Det finns inget som i nuläget tyder på att Moderaterna kommer att ändra sig, och det gör försvarsvänner klokt i att komma ihåg.

2 Responses to “Därför struntar Moderaterna i försvaret”

  1. Micke Says:

    Tragiskt, men sant. Avsaknaden av värnpliktsförsvaret gör dessutom att folkförankringen av och kunskapen om försvaret minskar. Det ger ännu mindre engagemang i försvarsfrågor i framtiden.


    • Det stämmer. Göran Pettersson föreslog i Försvarsradion i somras att värnplikten borde ha bibvehållits som en dags obligatorisk försvarsupplysning för alla, gärna på gymnaisenivå. Det hade kunnat vara en modell att arbeta vidare med. Vi får se om det kan bli ett förslag om det vad det lider.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: