En droppe vatten kan spegla hela havet

28 augusti, 2012

Image

Låt oss betrakta det svenska försvarets förfall genom att se på “utvecklingen” av ubåtsjaktsförmågan 2004 – 2010.

Ubåtsjakt har till uppgift att hindra eller försvåra anfall eller annan verksamhet med fientliga ubåtar. Ubåtsjaktuppgiften löses av helikoptrar, flygplan och fartyg. I regel arbetar dessa i ett för uppgiften sammansatt förband, en s k ubåtsjaktstyrka.

Ingående enheter kan vara helikoptrar, ubåtsjaktflygplan, korvetter, patrullbåtar, minröjningsfartyg, bojfartyg, bevakningsbåtar och ubåtar. Helikoptrar och flygplan står främst för reaktionssnabbhet, överraskande insats och snabb avsökning, medan fartygen främst står för uthålligheten.

Ett antal tunga helikoptrar med marina uppgifter har speciell utrustning för att lokalisera och anfalla ubåtar. För att kunna upptäcka ubåtsperiskop är helikoptern utrustad med en ytspaningsradar som samtidigt är avsedd för navigering under mörker och dålig sikt. Helikoptrar som ska lokalisera och bekämpa ubåtar jagar i rotar om två, eller grupper om tre. Helikoptrarna bekämpar ubåtar med sjunkbomber och torpeder. 14st Hkp 4 med ubåtsjaktkapacitet (Samtliga avvecklade), 10st Hkp 6B med begränsad ubåtsjaktkapacitet (Samtliga avvecklade)

Ubåtsjaktflygplanet är liksom helikoptrarna utrustat med radar. För passiv spaning utnyttjas främst IR-system (värmesökande) och sonarbojar, vilka läggs i olika mönster i områden där ubåtar indikerats eller förväntas passera.  1st SH-89 ubåtsjaktflygplan (Avvecklat)

Korvetterna kan lokalisera och bekämpa ubåtar enskilt eller i samverkan med helikoptrar. Korvetterna bekämpar ubåtar med sjunkbomber, antiubåtsgranater och torpeder.2st Korvett typ Stockholm (Finns kvar), 4st Korvett typ Göteborg (Endast 2st fartyg återstår. De andra två i malpåse), 5 st Korvett typ Visby (Under införande, ej operativa)

Patrullbåtarna är utrustade med ett kvalificerat sonarsystem som lämpar sig för spaning efter ubåtar nära kusten, i skärgårdsinlopp och i skärgård. Systemet omfattar dels en släpsonar för spaning, dels en skrovfast bildalstrande sonar. Ubåtar bekämpas med sjunkbomber och antiubåtsgranater. 8st Patrullbåt typ Kaparen (Samtliga avvecklade)

Bevakningsbåtarna är utrustade med kvalificerade sonarsystem särskilt framtagna för spaning efter ubåtar nära kusten, i skärgårdsinlopp och i skärgården. För bekämpning av ubåtar är bevakningsbåtarna utrustade med sjunkbomber och antiubåtsgranater. 12st Bevakningsbåt 80(Finns kvar)

Det tyngsta vapen som kan användas vid ubåtsjakt är minvapnet.Minorna som används är kontrollerbara och bemannas av personal ur amfibiestridskrafterna. Med minornas hjälp kan även undervattensverksamhet upptäckas och lokaliseras, samt möjlighet till analys ges. 3-4st Amfibiebataljoner med minsystem M9 för ubåtsjakt(Minsystemet i malpåse, endast 1 amfibiebataljon består)

Ubåtarna bedriver dold passiv spaning med skrovmonterade sonarer. Vapeninsats görs med torpeder, alternativt genom att överlämna en ubåtskontakt till andra enheter för aktiv lokalisering och vapeninsats. 5st Ubåt typ Sjöormen (Avvecklade och sålda till Singapore), 3st Ubåt typ Näcken (Avvecklade), 4st Ubåt typ Västergötland (2st i drift, modifierade till Södermanlandsklassen och 2st sålda till Singapore), 3st Ubåt typ Gotland (I drift men endast två st nyttjas)

Bojfartyg spanar med sonarbojar, företrädesvis inomskärs och kustnära.4st Hydrofonbojbåt typ Ejdern (Samtliga avvecklade)

Så ser tyvärr ”utvecklingen” ut på de flesta områdena inom Försvarsmakten. Dags att regeringen tar ansvar för Sveriges säkerhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: