Militärpolisen har batong

26 augusti, 2012

Nedan är ett inlägg av Övlt Stellan Bojerud

 

Den långa heta sommaren 1959 arrangerades i juli månad en internationell motorcykeltävling i Kristianstad. Till en camping kom raggare och knuttar från när och fjärran. Spriten flödade och slagsmålen om de fagra kvinnorna blev många och blodiga. De som inte lyckades ragga upp en tjej kunde söka förströelse genom att spöa folk i största allmänhet eller utöva vandalism på döda föremål. Det som kom att kallas “Raggarupploppet i Kristianstad” var i full gång. Så stod läget då Kristianstadspolisen anlände och fick på moppo. Förstärkning rekvirerades från polisen i Malmö, men förgäves. Länsstyrelsen ingrep. I Norra skånska infanteriregementets (I 6) kasern ringde telefonen hos den unge dagofficeren (vakthavande befäl). Han begärde tid och kontaktade sin regementschef, som bemyndigade den unge officeren att handla efter eget omdöme. Det slumpade sig så att ett militärpoliskompani var inkallat till repetitionsövning. Kompaniet fick i uppgift att rensa campingplatsen. Svärandes eder över störd nattsömn marscherade de medelålders repgubbarna de två kilometrarna till campingen och skred till verket utan föregående dialogpolisbeteende. Upprensningen gick snabbt. Militärpolisen återvände till sin förläggning och civilpolisen burade in några orosstiftare. Bland raggare och bikers spreds ryktena om “massakern” i Kristianstad så vida att motorburen ungdom campade lungt de närmast följande tio åren. Rätt eller fel? Jag vet inte. Men det kan väl ändå diskuteras. Fram till 1969 gällde en liten skrift som hette FAVO och som kom ut 1942. Under regeringen Erlander (S) vässades den lite i 1958 års upplaga, varur följande citat hämtas:
 
“Då civil polis icke är tillgänglig eller då den är otillräcklig får militär trupp användas för ordningens upprätthållande. Den militära truppen kan därvid bliva nödsakad att bruka våld och vid upplopp bruka vapen”. – – – “Stridsvagnar har stor materiell och framför allt moralisk verkan. Stå sådana medel till förfogande kan det därför vid fara för upplopp ofta vara lämpligt att insätta dem redan på ett tidigt stadium i förebyggande syfte. För samma ändamål kan flygplan användas”.
 
Så såg man för 50 år sedan på frågan om allmän ordning. Fotnot: FAVO = Föreskrifter för militär trupps användning av vapen för upprätthållande av allmän ordning med mera.

3 Responses to “Militärpolisen har batong”

  1. Teaterdirektören. Says:

    Herr Bashar al-Assad verkar ha kvar samma FAVO idag som herr Erlander hade en gång i tiden!

    • riksregaliet Says:

      De övergrepp som begås av Syriska krigsmakten likväl rebellgrupper är såklart hemska. Dock så ser vi en ökad kriminalitet i landet och polisen kanske skulle ha nytta av ett gendarmeri.


  2. Hade detta varit svaret responsen bråkmakarna i husby fått hade garanterat oroligheterna varit över nu och det hade sluppit spridas till andra orter också. Det kan vilken tänkande människa som helst förstå. Men nu får de vinning av att förstöra för sina grannar så då fortsätter de och deras kriminella bröder i andra orter får inspiration till att göra samma sak. För att de tycker det är roligt. Det är enda anledningen till att detta händer just nu. De har skit kul dessa ungdomar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: