FTN och Telesystem 9000

6 augusti, 2012

Försvarets Telenät, FTN är ett rikstäckande telenät som består av radiolänkar och fiber. FTN kan nyttjas till ett flertal olika uppgifter. Nätnoderna baseras i bergrum och betongbunkrar byggda för att stå emot väpnade angrepp. Systemet är likt publika telefonätet men mycket mera tåligt mot störning och telekrigsföring.

Vid strömbortfall känner reläer av ett strömavbrott och startar ett reservelverk. Stora drivmedelstankar gör att stationerna sedan klarar sig minst en vecka utan tillsyn.

FTN är mera baserat på radiolänkar men utöver det ungefär som ett vanligt telenätverk.. FTN nyttjas för kommunikationen mellan olika militära installationer men kan även nyttjas av civila myndigheter.

Försök har gjorts med polisens system RAKEL för att göra det kompatibelt med FTN. FTN är byggt med teknik från Ericsson.

FTN övningsledningsnät Telesystem 9000 är ett taktiskt telekommunikationssystem som automatiskt förmedla telefoni och data.

Systemet är mobilt och kan nyttjas i områden där till exempel den civila infrastrukturen är dåligt utbyggd eller utslagen, vid invasion eller på internationellt uppdrag. TS-9000 nyttjar deltamodulering för att erhålla god motståndskraft mot telekrigsföring samt för att undvika frekvenskonflikter i ett flexibelt radiolänknät inom ett begränsat stridsområde. Inom stridsområdet finns det en mängd anslutningspunkter (AP) och sambandsenheter (SbE) som ger förband på alla nivåer möjlighet att ansluta till telesystemet. Förband som är under förflyttning eller i strid ansluter med  radio 180, till telesystemet.

Försvaret har ett IPv6-baserat nät också,FM IP-Nätet där all trafik är krypterad. Detta nät skulle kunna utvecklas ytterligare i ett FM Cyberkrigscentrum. FM IP nät är under sträng sekretess. Färist är en specialdesignad brandvägg för att skydda FM IP nät.

Annonser

One Response to “FTN och Telesystem 9000”

  1. Ekeby 3.0 Says:

    TS9000…inte konstigt att ingen tryckt på gillaknappen ännu då…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: