Någonstans i Sverige-Tp 88 Fairchild Metro/Merlin

4 juli, 2012

Image

Under 1983 började flygvapnet leta efter ett nytt lätt transportplan som skulle fungera som VIP plan främst för Kungafamiljen men även för medlemmar ur regeringen. Valet föll på den amerikanska Fairchild Metro III som fanns i stort antal. Man hyrde ett plan från flygbolaget Skyways hösten 1984 till 1986. Då planet var lätt att underhålla  och omtyckt av ett flertal politiker bestämde man sig att köpa en nyare modell Merlin IV 1986. Denna fick namnet Tp 88B och ersatte Tp88A.

Då man höll på att utveckla den flygande spaningsradaren FSR-890 EriEye  tillverkad av Ericsson behövde man en testplattform. Då man redan hade Tp 88 i Flygvapnet beslöt man sig för att köpa ett tredje plan 1987. Planet målades i det gemene man kallar ”Viggen kamouflage”, fick namnet Tp 88C och blev stationerat på Bromma som även Tp88A och Tp88B varit. Dess alternativa flygbas var F 18 Tullinge Söder om Stockholm. Tp 88  tjänstgjorde till 1999, avskrevs helt från Försvaret år 2000 och såldes till ett amerikanskt bolag.

Det har funnits tankar på att köpa in ett plan för att spara som utställningsobjekt för framtiden men det saknas medel och kommer nog aldrig att förvekligas.

//Riksregaliet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: