Sverigedemokraterna stödjer Överbefälhavarens vädjan

2 juli, 2012

Igår gick ÖB Sverker Göransson ut i massmedia och talade om att pga ökat slitage, oförändrat anslag samt ökade kringkostnader kommer man behöva mer resurser för att fortsatt kunna driva myndigheten utan att riskera kraftiga nedläggningar av förmågor, förband eller hela försvarsgrenar. På sikt kan man även skåda ett systemkollaps av Försvarsmakten som myndighet.

Idag motsvarar Försvarsbudgeten ca 1.1 till 1.2 % av BNP. Man har helt enkelt inte räknat med inflation utan bibehållit nivån utan justeringar.

Den matriel vi har idag börjar bli till åren och för att vidmakthålla dessa krävs resurser, som idag är begränsade pga besparingskrav, dåligt prioriterade inköp samt övergången till yrkesförsvar. Att tro att man kan övergå till ett yrkesförsvar och bibehålla matriel som är från 1970-1990 utan att tillskjuta medel för detta är både naivt och okunnigt.

Med anledning av ÖB:s vädjan om att vissa materialinvesteringar ska tas utanför försvarsbudgeten har Erik Almqvist, ekonomiskpolitisk talesperson, samt Mikael Jansson, försvarspolitisk talesperson gjort följande uttalande:

Sverigedemokraterna stödjer Överbefälhavarens vädjan

Eftersom försvaret under lång tidinte har kompenserats för inflationen har myndigheten underminerats ekonomiskt.Det har fått tunga konsekvenser. ÖB meddelade under gårdagen att om intevissa materielinvesteringar tas utanför försvarsbudgeten så kommer försvarsmaktenvara tvungen att välja mellan marinen eller armén, alla försvarsgrenarkommer alltså inte kunna underhållas.

ÖB behöver minst två miljardermer per år för att överhuvudtaget kunna hålla försvaret igång. Detta utrymmekan skapas genom att en majoritet i riksdagen skjuter till två miljarderkr om året till budgetområdet näringsliv. Dessa pengar skulle då delfinansierasatsningen på Saab 39 Gripen version E/F.

Sverige har en unik situation somkan köpa stridsflyg inom landet. De pengar som satsats tidigare på Gripenhar enligt utredningar kommit tillbaka. Exportmöjligheterna är mer än lovande.En vidaresatsning på Gripen är därför närmast en självfinansierande näringspolitisksatsning.

Om regeringens partier så villfinns det majoritet i riksdagen för att ÖB: s vädjan kan tillmötesgås.

Erik Almkvist, finansutskottet
Mikael Jansson, försvarsutskottet

Se länk för ÖB uttalande: http://www.svt.se/nyheter/sverige/ob-utan-mer-pengar-inga-nya-jas-plan

Se länk för pressmeddelande: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sverigedemokraterna/pressrelease/view/sverigedemokraterna-stoedjer-oeverbefaelhavarens-vaedjan-777140

//Riksregaliet

One Response to “Sverigedemokraterna stödjer Överbefälhavarens vädjan”

  1. Anonym Says:

    Bra! Nu hoppas vi att fler partier går med på det här. FP verkar ju vilja öka försvarsanslaget med 3-4 miljarder.

    Jag hoppas sossarna tar tag i det. Den här utvecklingen måste genast stoppas!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: