Någonstans i Sverige – Helikopter 2 Alouette II

27 maj, 2012

Image

I och med anskaffningen av Hkp 1 som  tung transporthelikopter började man titta på en lätt helikopter för att komplettera vapengrenarnas olika behov. I mars 1957 gjordes försök med tre Bell 47 helikoptrar. Tidigare hade försök gjorts med helikopter Sikorsky S-55, men då den ansågs ha för dålig lastkapacitet gjordes försök med Bell 47. Denna typ av helikopter var tänkt att anskaffas men klokt nog valdes i stället Alouette II som var en modernare teknisk konstruktion , med bättre last- och fartresurser genom sin turbojetmotor. Bell 47 kom dock att inköpas av den svenska polisen.

Hkp 2 Alouette II var en fransk helikopter som tillverkades på licens av SAAB i Norrköping.  Leveranserna började 1958- 1959. Helikoptern kom att nyttjas i Flygvapnet i 11 exemplar för lätt transport och flygräddning, inom Armén som eldledare och  lätt transporthelikopter samt inom Marinen i 13 exemplar för ubåtsjakt, sjöräddning, minutläggning, utbildningsplattform och samband.  Hkp 2 baserades i Stockholm och Säve i Göteborg. Flera örlogsfartyg försågs med helikopterplatta för att kunna ta emot Hkp 2. Försök gjordes med lätta attackraketer samt försök med lätt torped.

Helikoptern finns idag i två flygvärdiga exemplar och  kommer förhoppningsvis snart kunna visas oftare vid diverse flyguppvisningar.  Helikoptern fasades ut 1989. Erfarenheterna var mycket goda och en ersättare togs fram från USA.

Fortsättning följer……

// Riksregaliet

Annonser

One Response to “Någonstans i Sverige – Helikopter 2 Alouette II”

  1. Anonym Says:

    En helikopter som det direkt syns att det är en äldre variant. Roligt att det finns flygfärdiga exemplar kvar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: