Ytstridsfartyg 2000 – Korvett Visby

21 maj, 2012

Image

År 1990 började man studien för Visbysystemet med bl.a HMS Smyge som provplattform. FMV med bl.a stöd av Kungliga Tekniska Högskolan, FOA och FFV samt flera andra aktörer inom industrin såg att erfarenheterna från HMS Smyge gav ett mycket lyckat resultat i bl.a skrovdesign och minskad radarsignatur.  Projektet gick under namnet Ytstridsfartyg 2000 – YS 2000 och skulle bli ett utav de största och mest komplicerade projekt den svenska Marinen gett sig in  på. 

Då som nu har stora projekt alltid kantats av olika viljor från olika aktörer vilket har resulterat i att detta projekt inte ännu är avslutat. Ett av dessa var att hon skulle kunna lösa ett stort antal uppgifter som flera fartyg idag löser ihop. Man talade om en anskaffning av 24 st från början som sedan vid beställning av de två första hade krympt till 10 st varav 4 st skulle vara anpassade för ubåtsjakt och minröjning, de övriga 6 för ytstrid.

På grund utav en ökad kostnad bestämde man sig att krympa till 5 st fartyg med 1 (HMS Uddevalla) i option. Tyvärr inlöstes inte denna option och kostnadsminskningen blev inte så stor som man tänkt. Dock så beställdes alla vapen och övriga komponenter och system till det sjätte fartyget. Dessa skulle nyttjas som reservdelslager. 

Då man nu,  snart 10 år efter proven började vid FMV år 2002, inte har lyckats slutföra projektet och leverera dessa i sin slutversion V.5 kan man konstatera att projektet som kostat över 11 miljarder kr hittills varit en dyrbar historia för svenska skattebetalare. Man har till exempel inte ännu anskaffat ett luftvärnssystem till fartygen. Man diskuterade åren 2005-2007 om anskaffning av den sydafrikanska roboten Umkhonto-R men detta ströks pga budgetökning. 

Version 5 innebär bl.a att korvett Visby får motmedel iform utav tyska MASS samt sitt huvudvapen RBS 15 integrerat.  Man hoppas nu att år 2014 kunna levererat samtliga fartyg till Försvarsmakten men med neddragningar och en alltmer åtstramande budget  är risken stor att fartygen blir utrustade dumsnålt och inte kan lösa sina uppgifter på ett ordentligt och meningsfullt vis. 

// Riksregaliet

Annonser

2 Responses to “Ytstridsfartyg 2000 – Korvett Visby”

  1. Anonym Says:

    Det är synd att projektet har tagit så lång tid och att man beställde förre fartyg än planerat. Det är dock väldigt glädjande att man nyligen sköt det första robotskottet från ett av fartygen. Jag hoppas man på politisk nivå ändrar sig och bestämmer sig för att finansiera luftvärnsrobotar till alla Visbykorvetter.

    Varför inte den svenska RBS 23 BAMSE? Den är visserligen inte anpassad till marinen i dagsläget men jag tycker man alltid ska prioritera svensk försvarsindustri och nu kan vi ju tillverka egna luftvärnsrobotar så det fixar vi. Efter en anpassning har vi det också färdigt till framtida fartyg.

    • riksregaliet Says:

      Ja, jag är också glad att man äntligen provskjöt den första RBS 15 från Kv Visby- Pengar för att bestycka Kv Visby och även GBG korvetterna med Lv är enligt mig något primärt. Det skulle ge mobila luftvärnsplattformer som kunde skydda hamnar bla. RBS 23 vet jag att man har talat om i en marin version, finns skisser på det. Jag skall komma med ett inlägg om RBS 23 Bamse framöver. Jag skulle dock vilja ha ett system med längre räckvidd än BAMSE på fartygen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: