UAV05 Korpen/Svalan

21 maj, 2012

Image

FMV har upphandlat 12 st mini-UAV-system med obemannade farkoster. Det nya obemannade flygsystemet går under benämningen UAV05 Korpen/Svalan. Det består av två olika typer av små eldrivna luftfarkoster som styrs från en gemensam markstation. Dessa förmedlar information i realtid till markstationen. UAV 05A Korpen är den landbaserade versionen och UAV 05B Svalan en version till främst Amfibiekåren och Armén som kan landa på vatten i främst sjöar. Systemet är bärbart.

Systemet har två inbyggda kameror för med bl.a IR och systemet i den landbaserade versionen Korpen en uthållighet på 2 tim och en räckvidd på 15 km medan dess mindre bror, UAV 05B en uthållighet på 45 min och räckvidd på 5 km. Systemet kallas WASP III och är ett amerikanskt system.

Systemet kommer levereras vid årsskiftet och nyttjas idag av Frankrike, USA och Australien. Systemet kommer ersätta det israeliska systemet Elbit Skylark I som i försvaret heter UAV 02 Falken. Detta är ett positivt beslut då dessa tillför en bredare förmåga för våra spanings- och specialförband inom både Armén och Marinen.

// Riksregaliet

2 Responses to “UAV05 Korpen/Svalan”

  1. Anonym Says:

    Jag tror inte som en del verkar göra, troligtvis brist på kunskap, att våra stridsflyg kommer bytas ut inom några år till förarlösa flygplan (UAV). Däremot är framtiden för alla typer av UAV:er väldigt ljus och det är också en självklarhet att Sverige ska satsa på det med.

    Vi borde på större front skaffa UAV:er både till armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet. Hemvärnet som täcker hela Sveriges yta borde på bataljonsnivå ha spanings UAV:er. En av hemvärnets uppgifter är ytövervakning och vad hjälper då inte mer än UAV?

  2. riksregaliet Says:

    Nej jag samtycker, min ryggradskänsla säger mig att man har en övertro på den nuvarande AI utvecklingen. UAV kommer kunna nyttjas på en bred front, jag ser även att räddningstjänsten nyttjar dessa. Mycket beror nog på hur det går med nano tekniken.

    Ja, hemvärnet bör överlag moderniseras och UAV behöver inte vara så dyra. F.ö lite kul att man har testat att ge Hv Lv robot, men pengarna räckte inte till trots att erfarenheterna var goda. Roboten var Rb 69 Redeye.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: